Киев обяви изненадващо: Путин е готов да се откаже от някои завзети територии на Украйна при подновяване на преговорите

България отблизо

Руският президент Владимир Путин вече е готов да се откаже от част от окупираните територии на Украйна.

Това мнение изрази съветникът на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк в интервю за руската журналистка Юлия Латинина.

 

Според него сега руският президент иска частично да фиксира „нови териториални придобивания и нов правен статут на други територии“.

„Ако днес се водят преговори, тогава той дори ще е готов да се откаже от известно количество територии, но вие и аз разбираме това. За да фиксира победата си над Европа. Това е много важно за него. Защото тогава той няма да отговаря за военни престъпления, частично за репарации, тогава той няма да отговаря за много действия, които след това ще предприеме в Европа“, обясни Подоляк, цитиран от УНИАН.

След това Европа ще бъде в депресивно състояние, а гласът на Унгария ще звучи много по-силно.

„Между другото, учудвам се, че Европа понякога играе играта „добре, хайде да седнем на масата за преговори“. Тя не разбира, че по този начин нанася щети преди всичко на себе си, а не на Украйна“, Подоляк сресиран.

Той също така припомни, че Украйна ще преговаря с Руската федерация само в един случай.

„Имаме консенсус на обществото. Много ясен. Той фиксира основното. Въз основа на обема на войната, на военните престъпления, извършени от руската армия на територията на Украйна, въз основа на това, което видяхме в тази война, Русия трябва да напусне цялата територия на Украйна. Тогава има война, която може да приключи, включително в рамките на преговорите, само ако руската армия излезе извън международно признатите граници на Украйна“, каза Подоляк.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия не иска преговори и я сравни с лаком алигатор.

Кремъл изобщо не коментира подобна стъпка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *