Кирил Петков зарадва всички българи с тази новина. Хората да са спокойни!

България отблизо

Сметките за ток на битовите потребители са под мораториум и тези за февруари ще бъдат по-ниски. Това обяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на МС в четвъртък. 

„Един от най-големите въпроси, които ще обсъдим на днешното заседание на МС, е цената на газа и електроенергията. Няколко неща искам да подчертая. Първо – сметките на битовите потребители са под мораториум. Те няма да се вдигнат докато трае мораториумът. По-високите сметки през януари са на база по-високите цени от миналото лято“, обясни премиерът.

По отношение на компенсациите за бизнеса министър-председателят обясни, че за ноември те са в размер на 110 лв., а за декември ще бъдат 130 лв. Определен е таван до 250 лв. за януари в зависимост от пазарните цени.

„Помощта за декември: най-вероятно голяма част от нея ще влезе в сметките, които ще се видят в началото на февруари. Сметките за декември са високи, но ще бъдат компенсирани до голяма степен. Очаквайте намаляване на сметките за януари, които ще се получат през февруари”, добави той.

Ситуацията е сходна и със сметките за газ.

Премиерът обърна внимание и на темата за пандемията. По думите му новият вариант на вируса Омикрон има голямо ниво на разпространение, но с ниски нива запълване на интензивните легла.

„Заради новия здравен модел, който изготвихме много от областите би трябвало вече да бъдат затворени, но не са, защото следим критичните фактори в здравната система, а не цифрите на обща заболеваемост. Това дава възможност да реагираме. Мерките остават много меки”, каза още Петков.

Министерството на външните работи- РСМ правителството идва на посещение

„Имаме възможността да направим нещо, което през последните 30 години не е правено. Трябва да наваксаме голяма част от задачите, които не са изпълнени. Трябва да видим как в най0кратки срокове да имаме влакова линия между София и Скопие”, обясни министър-председателят.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *