Кирил Петков изрева: Борисов да дойде да ми каже в очите, че Асен Василев не трябва да е финансов министър!

България отблизо

В изказване пред журналисти в Народното събрание съпредседателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов настояха с ГЕРБ първо да се постигне разбирателство за реформи и механизъм за назначенията в регулаторите, след това да се пристъпи към обсъжданията на състава на Министерския съвет.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано в петък (8 март) съобщи, че няма да се включи в започващите утре в 18 ч. преговори, тъй като посочената за премиер Мария Габриел щяла да взима самостоятелно решенията. В отговор „Продължаваме промяната – Демократична България“ настоя Борисов да е дисциплиниран и да не си играе.

 

Кирил Петков настоя Бойко Борисов да дойде на утрешните преговори.

Днес той бе по-остър към него: „Това, което искам да дам като съвет на Борисов – ако иска да преговаря, да дойде на срещата и да говорим по всички тези теми, ако иска да делегира – да дойде Мария Габриел, с удоволствие ще говорим с нея“.

Хем делегира, хем преговаря през камерите. Това е абсурд“, коментира Петков.

„Искам да му направя предупреждение. Да спре да дава епитети – „послушко“, „лош“, „корумпиран“. Това не помага. Да си удържи епитетите, това, което прави – възпалява. И прави преговорите по-трудни“, добави Кирил Петков.

 

Ние се държим с голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ. В този момент моля Борисов да се удържи малко с тези епитети, защото единственото, което прави, е да възпалява и прави тези преговори по-трудни. Но и той трябва да има малко дисциплина“, каза още Петков.

Съпредседателят на ПП коментира думите на лидера на ГЕРБ, че Асен Василев не трябва да остане финансов министър така: „Каня го да дойде утре в 18 часа и да ми каже тази негова идея в лицето. Тогава ще говорим по темата”.

 

Петков беше категоричен, че от кабинета има смисъл, само ако реформите продължат. „Няма да държим едно правителство, само за да има такова. Ще го подкрепяме и ще застанем зад Мария Габриел, но трябва да знаем, че съдът става независим, регулаторите работят за хората и службите работят за гражданите”, добави Петков

От своя страна лидерът на ДСБ Атанас Атанасов също критикува: „Заприличва Бойко Борисов на Румен Радев. Една добра дума не казва за общото ни правителство, а то свърши 9 месеца прекалено много работа и трябва да бъде оценено от партньорите“. „Правителството за девет месеца свърши прекалено много работа и това трябва да бъде оценено, при това от подкрепящите партньори. Всички разбираме, че предстоят преговори и започват атаки срещу един или друг министър, но това не е продуктивно“, заяви Атанасов.

 

Ако утре се разберем за регулаторите, за механизма за реформите, постигнем договорка, стиснем си ръцете, няма никакъв проблем да преминем към останалите теми“, допълни Христо Иванов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *