Кирил Петков настоява: Американският газ ще е по-евтин от руския!

България отблизо

Американският газ ще влиза у нас през Гърция или Турция. Въпрос на уточнение е точно как и откъде. Договорът е директно между американската компания и „Булгаргаз“, без посредници. Това обяви премиерът Кирил Петков пред БНТ след завръщането си от САЩ.

„За юни вече имаме договорени два кораба втечнен газ, малко под цената на „Газпром“. За следващия период горивото вече ще бъде с доста по-ниски цени. Не искам да говоря с цифри, това ще бъде работа на министерството на енергетиката“, уточни премиерът.

По думите му, количествата са договорени специфично за България.

„Всички осъзнават, че трябва да се използват всички опции, за да може българското население да се чувства сигурно и спокойно“, категоричен беше премиерът.

„Успяхме да уговорим доста по-ниска от цените на пазара в момента. Очакваме и азерското количество, говорим и с други страни, така че никой да не си мисли, че заместваме един доставчик с друг, договаряме най ниските цени“, обясни още Петков.

По време на двудневното си посещение в САЩ Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис относно газовите доставки, а като тема е обсъдена и войната в Украйна.

Министър-председателят проведе разговор и с държавния секретар Антъни Блинкън в Държавния департамент, с когото разговорът е бил за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Пpeмиepът също така e имaл срещи c глaвния cъвeтниĸ пo eнepгийнитe въпpocи Aмoc Xoxщaйн, c пoдceĸpeтapя пo пoлитичecĸитe въпpocи нa CAЩ Bиĸтopия Hюлaнд, ĸaĸтo и c ĸoopдинaтopa пo пoлитиĸaтa нa caнĸциитe Джим O“Бpaян.

Заедно с Πeтĸoв в CAЩ бяха eнepгийният миниcтъp Aлeĸcaндъp Hиĸoлoв, миниcтъpът нa oтбpaнaтa Дpaгoмиp Зaĸoв, ĸaĸтo и зaмecтниĸ-миниcтъpъж нa външнитe paбoти Beлиcлaвa Πeтpoвa.

Междувременно от правителствената пресслужба беше разпространенкоментар на Петков относно отношенията с РСМ за румънска телевизия. Премиерът е дал интервю, в което казва, че ще се радва РСМ и Албания да станат част от ЕС. „Най-доброто за България е да е заобиколена от стабилни съседи, които са част от европейското семейство. Албания и Македония също имат място е ЕС. За да може България да вдигне ветото си за Северна Македония, първо трябва да бъдат изпълнени всички условия и да се създадат гаранции за изпълнение на договора за добросъседство. Всяка крачка в тази посока ще бъде отнесена до Народното събрание“, е казал Кирил Петков.

Източник Днес.Дир.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *