Кирил Петков обиден на Радев: Ние искахме друг служебен премиер, но той не го избра!

България отблизо

Конституционна криза нямаше да има, ако Димитър Главчев не беше приел, защото Андрей Гюров нямаше да откаже на стане служебен премиер.

 

 

Това заяви пред БНР Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ (ПП), във връзка със заявеното от президента Румен Радев, че председателят на Сметната палата е бил единственият от поканените, който се съгласил да стане министър-председател.

„Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България.

 

Андрей Гюров, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦТезата, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, не е вярна. В това сме сигурни поне за един кандидат“, обясни той и категорично подчерта, че е имало избор.

„Не беше вярно, че няма избор между възможните кандидати. Сред възможните кандидати имаше и хора, които не бяха толкова ярко оцветени партийно.

Не беше само черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции трябва да се пълнят с непартийни хора“, посочи Петков.

По думите му Конституцията работи добре като формат, но „в завзетите институции в момента този формат беше много труден“: „Това, което сложихме в нашето споразумение, е, че във всички назначения в тези институции не трябва да има политически квоти.

Включително и от нас, не казвам, че ние (ПП-ДБ) трябва да сме със специална квота, напротив“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *