Кирил Петков потвърди: Заплахата, която идва от Цацаров беше отстранена!

България отблизо

Знам каква заплаха е произтекла от невнимателното използване на класифицирана информация от председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, но повече не мога да кажа, защото и това е класифицирана информация.

С тези думи премиерът Кирил Петков коментира в интервю за Би Ти Ви отнемането на достъпа до секретни данни на настоящия ръководител на КПОКОНПИ. Цацаров е с отнет достъп от петък, а ден по-рано обяви, че ще подаде оставка.

 

Кирил Петков не скри, че е бил изненадан от близостта във времето на тези две събития, но не коментира дали подозира изтичане на информация от службите. Премиерът подчерта, че важният сигнал в случая е този, че вече няма недосегаеми.

 

„Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) демонстрира действия по правилата, независимо кой е замесен“, подчерта Петков. Той отрече обвиненията за натиск върху работата на агенцията. „ДАНС докладва на мен, но в оперативната работа не се меся. ДАНС са направили най-доброто, което може да се направи. Не става въпрос за лично отмъщение. Освен това това не е последна инстанция и Сотир Цацаров може да обжалва решението“, посочи още Кирил Петков. Премиерът допълни, че от ДАНС трябва да решат дали да сезират прокуратурата по казуса.

В отговор на въпрос Петков подчерта, че преди да се говори за името на новия ръководител на КПКОНПИ, трябва да се приеме законът, който ще реформира работата на агенцията. Премиерът допълни, че в понеделник се свиква междукоалиционен съвет, който ще обсъди проектозакона.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *