Кольо Колев: Служебното правителство е добре скроено, ще управлява разумно и почтено!

България отблизо

„Служебното правителство на Румен Радев обедини различни крила на политическите виждания. Президентът е избрал лица с различни политически възгледи защото има кадърни хора и от „лявото“, и от „дясното“ пространство“.

 

Това каза в ефира на предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ социологът Кольо Колев.

„Експертите от служебния кабинет трябва да имат опит. Радев избира това, което има на пазара, търси този, който е кадърен. Правителството съвместява две идеи – махане на ГЕРБ от власт и слагане на добре изглеждащи и квалифицирани хора“, смята социологът.

„Протестът постигна само това да отстрани ГЕРБ, но не и да създаде алтернативно управление. Служебното правителство изглежда добре скроено, ще може да си свърши работата разумно и почтено. Но има и още нещо. С това правителство Радев опитва да реализира и една друга своя идея. Идеята, че трябва да се загърбят политическите дрязги и да се работи за България, за да може страната да бъде извадена час по-скоро от кризата и мизерията.“, сподели още Кольо Колев.

Той смята, че „Има такъв народ“ засега показват на хората, че властта не ги интересува. Това може да им изиграе лоша шега на предстоящите избори. От друга страна, желанието да бъде свален трайно ГЕРБ от властта е толкова силно, че повечето хора ще гласуват за ИТН, дори ако тази партия продължава да мълчи и да не разкрива своето виждане за бъдещето.

Експертът добавя, че ако партията на Слави Трифонов отново не съумее да намери партньори за съставяне на редовно правителство, това ще принуди служебното правителство да продължи своята работа. Но президентът Радев ще бъде поставен в трудна ситуация, защото изборите за президент са през есента и ще има обвинения срещу президента в манипулация на изборите.

Затова редовно правителство трябва да бъде съставено, но при сегашната ситуация социологът не вижда как може да стане това, без да се направят компромиси.

Колев прогнозира, че не е много вероятно, но е възможно ГЕРБ да спечели следващите избори, с още по-нисък резултат. Според социолога, е възможно още ВМРО, „Българско лято“ или „Възраждане“ също да намерят място в НС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *