Конституционният съд се произнася по казуса с гражданството на Кирил Петков!

България отблизо
Бил ли е министър Кирил Петков? Въпросът с двойното му гражданство ще се отрази ли на предизборната кампания?. Част от отговорите на тези въпроси ще бъдат дадени от Конституционния съд, който днес ще се произнесе по казуса с гражданството на бившия служебен министър и лидер на политическия проект „Продължаваме промяната“. Заседанието на съда, по делото, е насрочено за 10 ч. сутринта, а решението вероятно ще стане известно по обяд.

Ако съдът приеме, че указът на президента Румен Радев, с който е назначил Кирил Петков за служебен министър на икономиката през май, е противоконституционен, това ще повдигне въпроса какво ще стане с актовете, които Петков е подписал като министър. Не е известно дали конституционните съдии ще направят уточнение за подписаните от него актове в своето решение. На база на становищата до съда, проверката на министъра на правосъдието и политическия контекст юристи прогнозират, че решението едва ли ще е в полза на Петков.

 

Друга голяма въпросителна е как то ще се отрази на кампанията и на бъдещия изборен резултат на най-новия политически проект.

 

Междувременно и прокуратурата обяви, че проверява Петков заради подписаната от него декларация преди встъпването в длъжност, като ще изчака решението на Конституционния съд за по-нататъшна работа.

 

Кирил Петков многократно обясни, че за него волеизявлението му за отказ е краят на неговото канадско гражданство. Той се е отказал през април, близо месец преди да стане част от първото служебно правителство. Преди назначаването му като всички министри това попълва и декларация, в която едно от нещата е, че е български гражданин. Според официалните документи, получени от канадските власти през лятото, Кирил Петков е бил гражданин на Канада до 20 август.

 

На два пъти той поиска да бъде изслушан от Конституционния съд, последният път – денят преди заседанието на съда – във вторник, 26 октомври. Първият път съдът му отказа, като най-вероятно това ще стане и днес.

 

Позицията на президента до Конституционния съд е, че делото трябва да бъде прекратено, защото това служебно правителство е приключило мандата си, т.е. вече няма правен интерес, а ако бъде разгледано, искането да бъде отхвърлено като неоснователно.

 

До казуса се стигна през август. Два дни след като в интервю Петков заяви, че ще остане под някаква форма в политиката й след служебното правителство, депутат от „Има такъв народ“ зададе въпрос за гражданството му.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *