Костадинов: Зле прикрити бандити рушат българската Конституция и държавност

България отблизо

“Днес Конституционният съд беше, на практика, поруган. Имаше една-единствена останала институция в държавата, която гарантира конституционния ред в Републиката. И това беше Конституционният съд.

С решението, което беше взето и което ние от “Възраждане” ясно и категорично посочихме, че противоречи на решение на Конституционния съд от този вторник, на практика се плюе в лицето на българската Конституция.

Избират се хора, чиято цел е да узаконяват вече извършени престъпления в Народното събрание. Точно поради тази причина ние не подкрепихме кандидатурите, които бяха ярки политически фигури, защото смятаме, че са изключително политизирани и много спорни по отношение на техните професионални качества и умения”.

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание.

Той допълни, че за “Възраждане” оттук нататък стават изключително проблематични бъдещите гласувания на Конституционния съд и начина на тяхното формиране – дали то ще бъде на база на личните убеждения на бъдещите конституционни съдии, на база на познанията им върху юридическата материя, или на база на телефонния им указател и кой им звъни от него. Председателят на “Възраждане” посочи, че ще атакуват взетото в Народното събрание решение, но и че Правилникът и Конституцията не означават нищо за лицата от управляващата сглобка, които ги погазват всеки ден и които чувстват, че  могат да правят каквото си искат, докато за опозицията остава алтернативата да се обръща към Конституционния съд, който след днешното заседание, е компрометиран.

“Вече с пълно основание ще се съмняваме в законосъобразността на Конституционния съд, както и в неговата безпристрастност. От днес нататък в него влизат фигури, които ще поставят на първо място не силата на правото, а правото на силата на управляващия в момента. Това правителство, което ни управлява, то е временно, но тези хора, които влизат в Конституционния съд, ще бъдат там години наред. Тяхното поведение руши основите на българската държавност. Това е причината, поради която огромната част от българските граждани не желаят да ходят да гласуват и не виждат смисъл, защото виждат как едни зле прикрити бандити изнасилват всеки ден българската Конституция и българските закони”, заяви Костадинов.

На въпрос какво е предизвикало конфронтацията с Делян Пеевски, Костадинов отговори, че народният представител от ДПС си е позволил да крещи на друг народен представител от ИТН обидни думи и квалификации и той е реагирал закономерно, докато председателят на Народното събрание си е замълчал и не го е наказал.

“Един народен представител си позволява изключително грозен език към друг и това мина покрай ушите на председателя на Народното събрание. Естествено, че трябваше да го защитим. Но най-страшното е мълчанието на всички останали. Толкова ли е опасен Пеевски, толкова ли всички ги е страх от него, че само ние от “Възраждане” можем да кажем това, което виждаме – един самозабравил се, нагъл човечец”, коментира Костадинов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *