КС омекна. Ще разглежда няколко сигнала на президента Радев за нарушения на закони от депутатите

България отблизо
Искането на президента Румен Радев за съдебно тълкуване на фигурата „специален прокурор“ е допуснато за разглеждане от Конституционния съд.

Единодушно съдиите са решили, че ще гледат по същество дали противоречат на Конституцията промените в Закона за съдебната власт и Наказателно -процесуалния кодекс. С тях беше въведена фигурата на прокурор, който може да разследва главния прокурор или неговите заместници.

 

С друго свое решение, отново взето единодушно, конституционните съдии са приели за допустимо и искането на държавния глава за задължително тълкуване на три текста от основния закон, свързани със законодателните практики в 44 -тото Народно събрание.

Румен Радев пита съдиите може ли да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане.

Припомняме, че много от законите у нас се приемат по един начин в пленарна зала, а след това се прекрояват тайно и се публикуват с промени, които служат на интересите на определени кръгове, но не и на народа.

Допускането на сигналите на президента до КС означава, че е направена сериозна крачка срещу беззаконието в България.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *