Куба – с нов президент от април 2018 година? Идва ли края на ерата Кастро и какво вещае промяната?

Свят

Раул Кастро потвърди пред Парламента решението си да се оттегли от поста си като председател на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба през април 2018 г.

Президент на Куба от 2008 г., след като временно изпълняваше длъжността две години, 86-годишният Раул Кастро обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат и ще отстъпи мястото на ръководител от новото поколение. Той управлява Куба, като смени на ръководния пост по-големия си брат, лидера на кубинската революция Фидел Кастро.

„Когато на 19 април бъде сформиран новият състав на Националното събрание на народната власт, ще завърши моят втори и последен мандат на поста държавен глава и правителствен ръководител. Куба ще има нов председател“ (на Държавния съвет), заяви Кастро, цитиран от вестник „Хувентуд ребелде“.

Първото заседание на парламента в новия му състав ще се състои два месеца по-късно от планираното – на 19 април, съобщиха държавните медии. На него ще бъдат избрани членовете на Държавния съвет и неговият председател. Решението за отлагането на първия етап от местните избори (първи етап от общите избори 2017-2018 г.). бе прието във връзка с разрушителните последици от урагана Ирма, който премина през острова през септември.

Очаква се приемник на Раул Кастро на президентския пост да стане 57-годишният Мигел Диас-Канел, вицепрезидент и втори човек в управлението, посочва „Франс прес“. Ако бъде избран, инженерът, роден след революцията, ще има нелеката задача да укрепи достиженията на революцията и да продължи замисления от Раул Кастро икономически преход.

Оттеглянето му ще сложи край на 60-годишното управление братята Кастро. Раул обаче ще остане лидер на всемогъщата Кубинска комунистическа партия до следващия конгрес, планиран за 2021 г., когато той ще е на 90 години.

За някои това означава край на изолацията на Острова, но за други е просто смяна на имена, но не и на курса на Куба, която оцеля под обсада над 40 години.

 

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *