Кънчо Стойчев: Борисов да слезе сам от сцената, да не чака да се случи нещо много лошо!

България отблизо

Бойко Борисов да слезе сам от политическата сцена. Иначе пак ще слезе, сатанизиран и с позорно клеймо на челото, защото пропуска последните шансове да избегне този процес.

Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Кънчо Стойчев, социолог и политически анализатор.

„Очевидно ще трябва да се готвим за ново коалиционно управление. Няма партия или политическа сила в България, която да е способна да вземе 50% в един бъдещ парламент. Ще имаме парламент, в който най-вероятно никой няма да има повече от 30% присъствие, т.е. очаква ни сложна коалиция. И тук всъщност е изборът на ГЕРБ. Това упорство, което се проявява в момента, не разбирам мотивите. От правна гледна точка чисто формална легитимност на това управление съществува. Но този инат, който се упражнява, ще доведе до важни последици“, посочи анализаторът.

Според Кънчо Стойчев, в това време, в което ще се управлява на инат, ще се сформира много по-силно опозицията и бъдещите общи действия на определени политически сили срещу ГЕРБ, т.е. ГЕРБ губи от това.

„Не съм сигурен, че премиерът Борисов си дава ясна сметка, затова ще го изрека на висок глас. Той винаги е бил или обичан, или мразен, което е нормално за един политик, но има един процес, който става опасен. Това е процесът на сатанизация. Тя е субективна, но е обективен обществен процес, веднъж започне ли, никой не може да я спре.

Борисов поема по този път с това упорство и след няколко месеца ще се окаже в ситуация на сатанизиран политик, от типа на Костов или на Жан Виденов. А когато един политик е сатанизиран, възможностите за неговото действие са безкрайно малко“, обясни политическият анализатор.

Бойко Борисов предизвиква този процес с поведението си, допълни Кънчо Стойчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *