Кьовеши пристигна в България, посрещнаха я с плакати „Гешев е позор“

България отблизо
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристигна у нас. Тя влезе в сградата на Министерството на правосъдието пеша, придружена от охранители. Протестиращи я чакаха пред ведомството, като всички скандираха ”Кьовеши!”, ”Гешев е мафия!” и традиционното ”Гешев е позор! Оставка и затвор!”.

Те носят плакати на български, румънски и английски призовават Кьовеши да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев, когото наричат „мафиот“, скандирайки „Гешев е позор!“.

 

Полицейското присъствие в района на министерството, както и в централната част на столицата, е засилено.

 

Първата среща на Кьовеши е с правосъдния министър Янаки Стоилов. Очаква се основната тема на разговор с него да бъде непопълнените места за български делегирани прокурори.

 

Кьовеши е на работно посещение в България на 10 и 11 юни 2021 г. Предвидена е работна среща и с главния прокурор Иван Гешев и с прокурорската колегия на ВСС, на която ще се обсъди попълването на предвидения за България брой на европейски делегирани прокурори. В рамките на утрешния ден Лаура Кьовеши ще даде пресконференция в Дома на Европа и ще отговаря на въпросите на българските медии.

 

Обществените нагласи за посещението на европейския главен прокурор у нас са на двата полюса- Някои виждат в появата й спасение, а други смятат, че е просто работно посещение, от което нищо няма да се промени.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *