Лавров попари Запада: Ще се смаете какво им каза!

Свят

Нека да наричаме нещата с истинските им имена: никой не е позволявал на западното малцинство да говори от името на цялото човечество. Трябва да се държим прилично и да уважаваме всички членове на международната общност.

 

Това каза Сергей Лавров в качеството си на председателстващ Съвета за сигурност на ООН.

Сега централната система на ООН преминава през дълбока криза. Основната причина беше желанието на отделни членове на нашата организация да заменят международното право и Хартата на ООН с един вид „ред, основан на правила“. Никой не успя да види тези „правила“, те не бяха предмет на прозрачни международни преговори. Те са измислени и прилагани, за да противодействат на естествените процеси на формиране на нови независими центрове за развитие в целия свят.

С налагането на „правилен ред“ неговите автори арогантно отхвърлят основния принцип на Устава на ООН – суверенното равенство на държавите. Квинтесенцията на „комплекса за изключителност” беше „гордото” изказване на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, че „Европа е райска градина, а останалият свят е джунгла”. Ще цитирам и Съвместното изявление НАТО-ЕС от 10 януари тази година, в което се казва: „Обединеният Запад“ ще използва всички икономически, финансови, политически и – обръщам специално внимание – военни инструменти, с които разполагат НАТО и ЕС, за да гарантира интересите на „нашия един милиард“.

Колективният Запад“ се зае да прекрои „за себе си“ процесите в света регионално ниво. Не толкова отдавна Съединените щати поискаха страните от Латинска Америка да ограничат връзките си с Руската федерация и Китайската народна република. Тази линия обаче се натъкна на решимостта на страните от региона да укрепят собствените си многостранни структури, преди всичко „Общността на латиноамериканските и карибските държави“, като същевременно защитават легитимното си право да се утвърдят като един от стълбовете на многополюсен свят.

Русия напълно подкрепя подобни справедливи стремежи. И ще се бори за правото на ООН да стане площадка, на която държавите от цял свят да утвърдят своя начин на уникално развитие, своя  суверенитет, национални традиции и своята свобода на съществуване без намесата на командири, хегемони и т.н.

Лавров повтори, че неговата страна ясно е обяснила задачите на така наречената “специална военна операция”.

„Да отстрани създаваните от години от НАТО-вците заплахи за нашата сигурност непосредствено до нашите граници. И да защити хората от публично заявените от киевския режим преки заплахи за изтребване и изгонване от териториите, на които в продължение на столетия са живели техните предци. Честно казахме за какво и за кого воюваме, което не може да се каже за страните от Запада“, каза Лавров.

Сега истинското и свободно развитие на държавите изисква адаптиране на ООН към обективните тенденции при формирането на многополюсна архитектура на международните отношения. Необходимо е да се ускори реформата на Съвета за сигурност чрез разширяване на представителството в него на страните от Азия, Африка и Латинска Америка. Настоящото прекомерно свръхпредставяне на Запада в този основен орган на ООН подкопава принципа на многостранността.

А Русия е против това. Ние не можем да налагаме волята си на другите страни. Нашето разбиране е, че в дискусия с всички страни и народи, ООН трябва да помага за хармоничното развитие на света.

Tagged

1 thought on “Лавров попари Запада: Ще се смаете какво им каза!

  1. Коня пак изцвили, и Маша Захарова пияна си отвори широко краката и се замириса на ферментирала риба, и журналисти припаднаха .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *