Легендарен командир от ДНР разкри какво е било преимуществото на руската армия пред ВСУ!

Свят

Известният военно-политически деец на ДНР, известен опълченец, командир на бригада „Восток“ и бивш командир на донецката бригада „Алфа“, Александър Ходаковски („Скиф“), разкри в своя канал в Telegram какво е било преимуществото на руската армия пред Въоръжените сили на Украйна.

 

Той споменава на първо място мотивацията. Ние, обяснява той, знаехме, че се бием за оцеляването на Русия и нашите семейства. А военните от ВСУ не знаеха кое е по-добре – дали режимът на Зеленски или правителство, което ще установи приятелство и сътрудничество с Русия. Тоест, те нямаха необходимата мотивация. С изключение на ултра националистите от батальоните „Азов“, „Айдар“ и „Десен Сектор“.

 

Второто преимущество на руската армия, според него, се състои във факта, че в нея има ред, дисциплина и единно командване. Войниците знаят, че има кой да мисли за тактиката и стратегията. И от тях се иска само да проявят смелост, издръжливост и инициативност в конкретните обстоятелства на конкретните битки.

 

Третото голямо преимущество на руската армия, според легендарния командир, бе в новите, непознати за врага въоръжения. Нашите ракетчици и пилоти свършиха огромна работа и дадоха на останалите части възможност за контраатака, която да бъде разбиваща.

И само едно нещо ни попречи да приключим тази война за десетина дни. Фактът, че нашето ръководство и Русия в цялост не искаха да възприемат тактиката на „изгорената земя“, каквато прилагаха други страни в нашата ситуация.

Не знаехме, че в Украйна  и в нейните въоръжени сили има също много руски хора. Знаехме, че на територията на Украйна има много мирни жители, които чакаха да ги освободим. Затова подхождахме към всяка операция с максимална предпазливост и мисъл да защитим хората в Украйна.

Това ни забавя. Човеколюбието на нашето ръководство и на руския човек. Нищо друго.

„След тази война, както и да я наречем, няма да има нужда от възстановяване и изграждане на комплекса от конвенционални оръжия, продължава командирът. Понякога ме наричат „експерт“, но аз не съм и не се смятам за такъв. Аз съм очевидец и участник и като очевидец и участник, дори без да съм експерт, виждам намаляването на ефективността на обичайните оръжия в съвременната война.

– За всяко средство си има контра средство, за всяко действие си има противодействие; численото превъзходство не е решаващо, уменията и способностите при липса на мотивация също не са критерий…“, смята Ходаковски

„Сега вероятно може да се каже, че започнахме обсадата на Мариупол с убеждението, че сме по-малобройни от тях. Знаехме колко сме ние, предполагахме колко са те и, както сполучливо се изрази един компетентен офицер, демонстрирахме нов вид тактика – точкова огнева офанзива.

– Навлизахме в конкретните места и зони и постепенно разширявахме контролираните от нас участъци от територията, докато тези участъци не се сляха. Освен това нямаше първоначално обкръжение, врагът просто си беше внушил, че сега се отбранява, въпреки че разполагаше с достатъчно възможности за маневриране. Но вече не“, заявява Ходаковски

– Сега вече всички са разбрали всичко, предстои най-тежкият етап, когато конвенционалните оръжия ще могат да кажат последната си дума, преди да отидат на „резервната скамейка“, а след това – само ядрените бойни глави и средствата за тяхната доставка.

– Може да се направи предварителното заключение, че това е последната голяма война без използване на ядрено оръжие, в която Русия участва. Ако следващата война е необходима или неизбежна – ние ще отидем в рая, а те….“, завършва Александър Ходаковски

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *