Лекари алармираха: Наложените от правителството Е-рецепти поставят в риск живота на пациенти, някои може и да си заминат нелекувани

България отблизо

Животът на хора с диабет, и на пациенти с усложнени бактериални инфекции, които имат нужда от спешно лечение с антибиотици, е изложен на риск заради проблеми с електронните рецепти, предупредиха лекари. Още в първия ден, в който станаха задължителни е-рецептите за инсулин и други медикаменти за хората с диабет и антибиотиците, в аптеките се извиха опашки, а на болни и техни близки се наложи да се връщат при лекарите, които са им предписали лекарствата. Причината бе, че фармацевти не откриваха в компютрите въпросните рецепти. Обяснението бе, че има закъснение в системата, а прогнозата е, че разтакаването между аптеките и докторите ще продължи.

Аптекари обясниха, че заради нововъведението обслужването ще се забавя. Признаха и че много от рецептите не се отварят веднага, особено такива издадени преди часове. Като причина за по-бавното обработване на е-рецептите фармацевти изтъкнаха и допълнителни графи, които трябвало да попълват в електронния дневник за водене на рецепти. “Това забавя обслужването на каса и това няма да е временно”, коментира пред “Труд news” Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той бе категоричен, че мярката, която бе въведена с мотив да се спре нерегламентираният експорт и употреба на лекарства за диабет и антибиотици, няма да постигне никакъв резултат, а само ще усложни живота на болните и техните близки.

Мярката ще затрудни лекарите, пациентите и цялата здравна система, предупреди общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

“Системата ще бъде силно затруднена. Тези пациенти, които в петък, събота и неделя са се преглеждани в неотложни и спешни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече, пациентът няма да знае дори личният лекар какво му изписва, защото той няма да вижда указанието. На хартиената рецепта ние даваме прескрипция и казваме дайте, отпуснете еди-какво-си лекарство, но вътре описваме подробно на пациента какво количество как се приема. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета”, категорична е д-р Николова.

Пред “Труд news” доцент Атанас Мангъров повтори опасенията на д-р Николова и подчерта, че на добра воля фармацевтите биха могли да кажат на пациентите кое лекарство в каква доза и на колко приема да вземат. Но това не било задължително.
Според д-р Николова електронната рецепта трябва да има алтернатива и да се запази и хартиеният вариант.

“Като има срив в системата, понякога се случва – интернетът да спре или системата да блокира, как ще си получи пациентът лекарствата? Ако детето ви например е болно, искате да започнете терапията веднага, как ще стане това без рецепта? Лекарите трябва да имаме възможност да издаваме и хартиени рецепти. Те не са в интерес на личните лекари, а в интерес на пациента”, заяви д-р Николова.

Педиатри обясниха, че когато изписват гранулирани формули за деца, те не се отчитат добре в системата и се получават грешки в разчитането. Медиците се притесняват от грешки, които биха могли да имат тежки последици за болните деца.

“С електронната рецепта няма да се реши нито дефицитът, нито реекспортът, нито ще се промени съществено отпускането на медикамента, защото електронната рецепта не е задължително условие, което да отвори системата и да бъде отпуснат антибиотикът”, д-р Гергана Николова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *