Лорер призна: Аз съм най-подходящ за еврокомисар, нищо че не съм жена

България отблизо

„Аз ще съм едната от двете кандидатури за еврокомисар на България, очакваме колегите от ГЕРБ да предложат и тяхното име“, това заяви в кулоарите на Народното събрание (НС) Даниел Лорер от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Той допълни, че ресорът за българския еврокомисар е изцяло решение на Европейската комисия (ЕК), „но логиката показва, че ресорът на Мария Габриел, който беше освободен едва преди няколко седмици, е много възможно същият ресор да бъде даден отново и на бъдещия български еврокомисар“.

 

Даниел Лорер обясни, че при ПП-ДБ няма притеснение дали ще бъде избрана жена за български еврокомисар.

„Равенството на половете е изключително важно. В България това е факт от много време, у нас жените са много ярко представени“, каза още той.

Лорер припомни, че ЕК на председателя Урсула фон дер Лайен е започнал с отношение 15 мъже към 12 жени.

 

„Ирландия замени еврокомисаря си мъж с жена, така че станаха 14 на 13. Сега дори да бъде избран мъж за представител на България, това отново ще върне ЕК в съотношение, в което тя е започнала, така че нямаме никакви проблеми с размийте, които вече са поставени от председателя на комисията“, каза още депутатът.

„Премиерът акад. Николай Денков е преценил, че и ГЕРБ могат да излъчат своя кандидатура, така че смятам, че това е индикация за добър тон в съвместното управление. Градивно напрежение винаги има, но най-важното е България да се движи напред и България да има представител на масата на ЕК, когато се решават съдбините на целия континент“, допълни Лорер.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *