Лют скандал! ГЕРБ, ПП, БСП и ДПС се счепкаха в най-жестокия дебат от началото на кампанията

България отблизо

Предизборна дискусия между представители на ГЕРБ, ПП, БСП и ДПС се състоя в ефира на NOVA. Политиците коментираха различни теми като кризи, енергетика и еветуални коалиции.

Теменужка Петкова от ГЕРБ заяви: „България от всякога има нужда от стабилно управление. Доказали сме, че може да управляваме и да правим коалиции. Нашият лидер няма как да се пенсионира. Видяхме как бе пенсиониран единия лидер на ПП – в рамките на 6 месеца в управлението“.

 

Радослав Рибарски от ПП изтъкна: „Предишните избори бяхме изправени пред много партии. ПП доказа, че е диалогична партия, макар и нова. Взехме си поуки. Изключваме коалиционни партньори с военна употреба“.

Драгомир Стойнев от БСП уточни: „Показахме как може да подадем ръка в името на националния интерес. Заплаха има, за това трябва стабилно управление. Всеки лидер трябва да направи крачка назад. Така както БСП го направиха, трябва и други да го направят“.

Рамадан Аталай ДПС каза: „Избирателите очакват стабилно правителство с програма с ясна визия. Който припознава тази програма за растеж на икономиката и изкарване на страната от енергийната криза. Няма на къде да отстъпваме – 4 избора хората ни изпращат послание, че това е конфигурацията“.

По темата с енергетиката Петкова заяви: „Управлението на ПП остави поредица от кризи най-вече в сектор енергетика, което доведе до дестабилизация в цялата икономика. Да се предприемат бързи действия за преодоляване на кризата, завещана от ПП“.

Рибарски пък добави: „България наистина мина през предизвикателства, но това доказа, че професионализмът на хората в сектора наистина е на високо ниво. Енергетиката е много натоварена. Износът е рекорден. Противно на политическото говорене, трябва да отблежим, че място за паника няма. България стриктно изпълни договорните си задължения, но бе лишена от правото да получи природен газ“.

Стойнев от своя страна изтъкна: „През последните години ситуацията се влоши, още по-тежко стана при навлизането на геополитиката. Най-голямата ни грешка е, като гледахме дали нещо идва от Изток или Запад. Вече трябва да се мисли за бъдещето на страната. Иде външна криза. Ако в енергетиката не надделее разумът и спрем да мислим едно нещо от къде идва, ще имаме добри резултати“.

Аталай пък каза: „Лидерите на ЕС и нашите не бяха адекватни. Поради липса на стратегия в кризисна ситуация, се стигна до инфлацията у нас да идва от енерго суровините. Едностранното прекратяване на дългосрочни договори напоследък е факт, както и намесата на политически формации без опит“.

По темата на кого дължим високите цени, Рибарски каза, че цените са пряка функция от борсовите цени. Като петролът върви надолу, цените в бензиностанциите също вървят надолу.

Петкова обаче заяви, че има загадка с цената на горивата у нас и показа графика. „Предлагаме конкретни мерки за преодоляване на кризата с цената на горивата. Тя рефлектира върху всяка стока и услуга. Колегите от ПП да отговорят какво успяха да постигнат. По-висока цена при по-ниска цена на петрола тип Урал?!“, каза тя.

Колегата й от ПП отговори: „За мен поне загадка няма. Не може да сравняваме ябълки с круши. Електрическата енергия и природната енергия участват в процеса и цените им са десетократно увеличени“.

Петкова му върна: „Природният газ не е осигурен и грешката е на ПП. Купува се ден за ден на най-високата цена“.

Аталай се намеси в темата: „Нещата не са в интерес на националната сигурност. Газът трябва да има дългосрочни договори, за да има предвидимост, каквато сега такава няма. Очакваме след правителство да търси опции за дългосрочни договори“.

И добави: „Освен към Гърция управляващите да се обръщат към Турция и от мраморно море да получим необходимия за софиянци газ. Помощ за топлофикация има, но за дървата, за които Нинова обеща, че ще останат 45 лева, вече са 200 лева“.

Кирил Петков и Асен Василев договориха пари да влязат в държавата и БСП са съучастници, каза още Аталай.

Стойнев каза: „Ние сме коалиционно дисцплинирани. Разговорите са били сред партньорите, никога не сме говорили пред медиите, каквато е коалиционната политика. Грешката беше, че не се слушаше, беше прибързано и необмислено“.

Петкова заяви: „Българите трябва да знаят истината – ПП си направиха голям PR, обяснявайки как са прекратили доставките на природен газ от Газпром. Накрая се оказа, че взимат от посредник на 30% по-висока цена, а всъщност пак идва газ от Газпром“.

„Ако ще назоваваме нещата с истинските им имена, трябва да кажем, че „Газпром“ прекратиха договора“, оправда се Рибарски от ПП.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *