Макрон: Русия започна световна война срещу ЕС и Запада!

Свят

Европа е изправена пред „нов тип световна война“, свързана с ваксинацията, каза за в. „Le Figaro” френският президент на пресконференция след първия ден на виртуалната среща на върха на ЕС, предава БГНЕС.

 

Според него това се дължи, наред с други неща, на „желанието на Русия и Китай да разширяват влиянието си по света чрез ваксините“. Френският лидер изрази мнение, че в настоящата ситуация Европа трябва да бъде независима в производството на такива лекарства.

Макрон заяви, че през следващите месеци Европа ще увеличи производството на коронавирусни ваксини и ще стане най-големият производител на такива препарати. В същото време той предложи да се блокира износът на ваксини, ако производителят не изпълнява задълженията си за доставка в Европейския съюз.

Френският лидер отбеляза, че Pfizer и Moderna, за разлика от AstraZeneca, спазват своите задължения.

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви по-рано, че Европа няма да има нужда от руска ваксина срещу коронавирус Sputnik V, тъй като в Европейския съюз вече са одобрени четири други лекарства, които ще бъдат достатъчни за постигане на стаден имунитет.

Въпреки приказките на Макрон, обаче, италианският премиер Марио Драги не изключи възможността Рим да поръча от руската ваксина при липса на координация в рамките на ЕС. Както отбеляза и германският канцлер Ангела Меркел, ЕС трябва да разреши използването на Sputnik V, а ако ЕС не поръча ваксината, Германия ще го направи сама.

А Владимир Путин нееднократно подчерта, че Русия не натрапва на никого своите ваксини. Ако някоя държава поиска руската ваксина, то Кремъл ще се отзове на часа, защото в Москва разбират, че ваксината спасява човешки животи, а не дебелите портфейли на някои фармацевтични компании.

 

Макрон подкрепи по-строгия контрол над износа на ваксини от ЕС спрямо онези фармацевтични компании, които не изпълняват договорните си ангажименти към Европейския съюз, предаде Ройтерс.

„Това е краят на наивността“, каза Макрон пред репортери след края на виртуалната среща на върха на ЕС, цитира БТА.

По думите му ЕС е закъснял с ускоряването на производството на ваксини и с ваксинацията, но наваксва и ще стане най-големият производител на ваксини в света до лятото. Френският президент подчерта, че ЕС, за разлика от други страни, е изнесъл голяма част от продукцията си, вместо да я задържи за себе си.

„Европа не е егоист“, подчерта Макрон, отхвърляйки обвиненията в пресата на другия бряг на Ламанша.

Президентът на Франция защити решението си да не наложи трети локдаун в края на януари, въпреки съветите на учените, като заяви, че не съжалява и няма угризения.

„Бяхме прави да постъпим така“, подчерта той, но призна, че е разтревожен от ситуацията във френските болници и че вероятно ще се наложи нови ограничителни мерки да бъдат взети през следващите дни или седмици.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *