Мария Пиргова: ГЕРБ и БСП ще свалят Радев, защото им пречи!

България отблизо

Отношенията между Румен Радев и БСП са странни. И двете страни искаха никой да не се бърка в политиката на другия. Това е тактическа грешка. От 4 месеца отношенията между „Позитано“ и Румен Радев куцат. Това каза за „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3 политологът Мария Пиргова.  

Според нея е възможно БСП да издигнат друг кандидат за президент, ако се разберат с ГЕРБ, за да свалят Радев. Президентът е изключително догматичен и това е негов минус, каза още тя.   По отношение на изборите тя е на мнение, че ще има редовни, а не предсрочни избори. Пиргова отбеляза, че протестите не засегнаха това, което интересува обикновените хора – икономическо и социално състояние. Те бяха фиксирани в едно софийско ядро.    Позицията на Слави Трифонов е надценена, защото хората, които го харесват не са политически активни. Те ще продължат да го харесват, но надали всички ще гласуват за него. Той ще влезе в парламента, но с малка група.    От протеста най-вече се възползва Демократична България. Влизането на Мая Манолова е проблемно. Колаборация между ДБ и БСП не е сериозна. Тя смята, че ДБ ще се насочат към ГЕРБ след изборите въпреки острия език. „Комично е, но става дума за власт и политиците обикновено плащат тази цена.“

Политологът смята, че ГЕРБ ще направи всичко възможно ОП да бъдат отново партньори. „Те са лоялни и работят добре с тях. Другите варианти за ГЕРБ са Слави Трифонов и ДПС, но никой от ГЕРБ не иска такъв вариант. ГЕРБ не се плаши от протестни вълни, защото протестите са много театрални и не се приемат на сериозно.“    Пиргова е на мнение, че няма политически капацитет в ръководството на БСП да направи коалиция, която да вземе властта от ГЕРБ. Партията не предлага коалиционни партньори и политики за изборите. Бавят се с аналитичната част на отделните ресори. БСП не се движи към властта, смята тя.

Пиргова обаче си прави сметката без кръчмаря. Няколко политици от БСП днес обявиха, че отношенията партия – президент не са обтегнати и само на анализаторите им се иска така. 

Евродепутатът Иво Христов пък заяви, че Радев ще се кандидатира втори мандат и БСП ще го подкрепи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *