Маркет ЛИНКС: Подкрепата за Манолова намалява, но тя печели на балотаж!

България отблизо

Мая Манолова продължава да е фаворит в битката за кмет на София, но Йорданка Фандъкова скъсява дистанцията между тях. Тези данни обявиха от Маркет ЛИНКС в социологическо проучване по поръчка на OFFNews.

Според агенцията разликата между двете на първи тур е в рамките на статистическата грешка, но на балотажа Мая Манолова побеждава. Това заяви управителят на Маркет ЛИНКС Добромир Живков в интервю за Dir.bg.

Динамиката на публичните нагласи ясно показва две паралелни тенденции, които се развиват през последния месец. Те се изразяват в нарастващо одобрение за кандидатурата на г-жа Фандъкова и намаляваща подкрепа за г-жа Манолова. В най-голяма степен те са резултат от промяната на конфигурацията на ролите.

Проучването през август оцени техните изходни позиции като най-вероятните кандидати към онзи момент. Тогава г-жа Фандъкова беше кмет, докато г-жа Манолова беше омбудсман. Може би е излишно да влизам в детайли за различията между това да бъдеш в ролята на омбудсман – надполитическа институция, натоварена с функцията да защитава гражданския интерес и това да си кандидат-кмет в кампания, която не се отличава с особено благоприличен тон. Именно тази смяна на ролята от омбудсман в кандидат-кмет при г-жа Манолова, съпътствана от неизбежните негативи от влизането ѝ в политическата битка, е движещата сила на промяната на обществените нагласи към публичния ѝ образ.

Ако погледнем повече вдясно на политическия спектър, ще видим и друга тенденция, а именно, че кандидатът на Демократична България арх. Борислав Игнатов постепенно набира скорост и се очертава като третата по електорална подкрепа кандидатура в рамките само на 20 дни. Борис Бонев от „Спаси София“ има шанс да постигне четвърти или пети резултат в пряка конкуренция с Ангел Джамбазки на ВМРО. Тук е моментът да потвърдим предварителните очаквания, че електоратът на Демократична България е раздвоен между кандидатурите на Игнатов и Бонев, което в настоящия момент възпрепятства консолидацията на десните избиратели в София и постигането на резултат, близък до този на Фандъкова и Манолова.

Резултатите от проучването все пак показват, че на първи тур разликата Манолова – Фандъкова е малка и е в рамките на статистическото отклонение. Затова не може да бъде тълкувана като значима. По-различни са декларираните от софиянци нагласи за втория тур, където при евентуален балотаж между Фандъкова и Манолова предимството на втората вече е сериозно. Вторият тур неизбежно би бил значително повече политизиран и по-високият резултат на г-жа Манолова до голяма степен се формира от наказателен вот срещу сегашното управление както в София, така и в национален мащаб.

В следващата графика са резултатите на кандидатите за кмет на София, на първи тур в синьо, на втори тур в оранжево.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *