МВР с нов удар: Половината от регистрациите на украински бежанци в хотелите ни – дублирани. Някой яко краде пари от фиктивни майки и дечица

България отблизо
50% от регистрациите на украинските бежанци по хотелите у нас са дублирани. Такива данни изнесе в рамките на парламентарния контрол вътрешният министър Иван Демерджиев след въпрос от страна на “Възраждане”.

За схеми с парите за украинските бежанци служебният шеф на вътрешното ведомство заговори преди няколко дни в Народното събрание. Тогава в пленарна зала бяха изслушани шефовете на службите, след разпространените от Радостин Василев записи от срещата на ПП. В тях се говори за чистки и съгласуване на ръководствата с чужди посолства.

 

В рамките на изслушванията шефовете на службите заговориха, че премиерски съветник от външнополитическия екип на Кирил Петков е изнасял вътрешна информация на граждани от РСМ в рамките на обсъжданията на позицията на България по отношение членството на Скопие в ЕС. Тогава дойде и атаката от МВР.

 

Според казаното от Демерджиев преди дни стана ясно, че 150 млн. лева за 5 месеца били раздадени от кабинета “Петков” за подпомагане на украинските бежанци, а прокуратурата разследва сигнал за финансиране на “мъртви души”.

 

В  кабинета „Петков“ Калина Константинова бе вицепремиер по ефективното управление и отговорник по програмите за подпомагането на украинските бежанци у нас, но реално парите са се разплащали чрез Министерството на туризма. Самата Константинова по-късно опроверга Демерджиев като посочи, че “мъртви души” сред бежанците не е имало.

Демерджиев съобщи, че има над 50% дублираните регистрации на украински бежанци в български хотели. По думите му по едно и също време един и същи човек се е намирал в повече от един хотел.

 

„Понякога се касае за по няколко хотела на един собственик, и бежанци, които се намират на три различни места под негов контрол“, поясни той.

 

Настанявани са лица, които не са били в България според данните на системата на гранична полиция. Има и случаи на настанени лица 1.5 пъти над капацитета на даден хотел, стана ясно още от думите на Демерджиев.

 

Предстои да се установи дали в тези случаи са участвали само хотелиери и дали в тези практики има служители, замесени на по-високо ниво.

 

Настимир Ананиев от ПП обвини „Възраждане“ и Демерджиев в координация. Той видя нещо нередно в това, че в рамките на блицконтрола служебния вътрешен министър вече е готов с данните. На свой ред Демерджиев обясни, че те са плод на работа, продължила няколко месеца.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *