МВФ алармира за фалита на САЩ и катастрофалните последици за световната икономика

България отблизо Свят

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за „много сериозни последици“ за САЩ и световната икономика, ако страната спре плащанията по дълга си и призова демократите и републиканците да постигнат консенсус за тавана на дълга, съобщава Bloomberg.

Потенциалните последици от спиране на плащанията от САЩ включват по-високи лихви и по-широка нестабилност, заяви говорителят на МВФ Джули Козак по време на брифинг в четвъртък (11 май). Това ще се прибави към сътресенията от последните години, включително пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, допълни тя.

 

„Обсъжданията в САЩ се провеждат в много труден момент за световната икономика“, заяви Козак. „Нашата преценка е, че ще има много сериозни последици, не само за САЩ, но и за световната икономика, ако се стигне до спиране на плащанията по дълга от САЩ. И силно насърчаваме партиите в САЩ да се обединят, за да постигнат консенсус и да разрешат неотложно този проблем“, допълни тя.

Президентът Джо Байдън и лидерите на Конгреса трябва да се срещнат в петък, за да обсъдят проблема с дълга след първоначалните разговори по-рано тази седмица.

Американският финансов министър Джанет Йелън предупреди, че спиране на плащанията „ще предизвика световна криза“ и „също така може да подкопае глобалното икономическо лидерство на САЩ и да повдигне въпроси за способността ни да защитаваме интересите на националната ни сигурност“.

Повишаването на лихвите до момента вече навреди на някои страни, особено тези с проблемен дълг и с уязвимости, заяви Козак. МВФ счита, че 15% от страните с ниски доходи на населението имат проблемен дълг, а 45% са в риск и вече очаква растежът на световната икономика през следващите пет години да е най-слабият от над три десетилетия.

Американското правителство достигна тавана на дълга през януари и оттогава финансовото министерство използва специални счетоводни мерки. Йелън каза пред Конгреса, че те може да изтекат още на 1 юни.

Tagged

1 thought on “МВФ алармира за фалита на САЩ и катастрофалните последици за световната икономика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *