Медведев: В Украйна трябва да се организират референдуми за присъединяване към Русия!

Свят

Дмитрий Медведев заяви днес, че е „от огромно значение” в Украйна да се организират референдуми за присъединяване на определени региони към Русия, предаде „Ройтерс”.

 

В публикация в социалните мрежи Медведев посочи, че официалното превръщане Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), в част от Русия е жизненоважна стъпка за гарантиране на интересите им и може в още по-голяма степен да оправдае употребата от Русия на военна сила за защитата им, която самите хора искат.

Вчера сепаратистките лидери на ДНР и ЛНР, се споразумяха „да синхронизират” усилията си за провеждане на референдуми за присъединяване към Русия.

„Референдумите в Донбас са от ключово значение не само за системната защита на жителите на ЛНР, ДНР и другите освободени територии като Херсон и Запорожие, но и за възстановяването на историческата справедливост”, отбеляза той в Telegram.

Медведев добави, че след приемането на тези региони в състава на Русия геополитическите промени в света ще станат необратими, предаде ТАСС. „След произвеждането на референдумите и приемането на новите територии в състава на Русия, геополитическата трансформация в света ще придобие необратим характер”, написа политикът.

Медведев, който в момента заема поста заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, заяви още, че Москва трябва да позволи присъединяването на самопровъзгласилите се републики и другите области, тъй като това ще оправдае допълнително използването на военна сила в Украйна, посочва още „Ройтерс”.

„Посегателство върху територия на Русия е престъпление, което позволява използването на всички сили за самозащита”, каза Медведев, според когото „това е причината, поради която референдумите плашат Киев и Запада и затова те трябва да се проведат”.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас говорят за присъединяване още след първия си опит да излязат от контрола на Киев през 2014 г. Назначените от Кремъл представители в други части на Украйна – южните Херсонска и Запорожка области, също повтарят от месеци, че са готови да проведат гласуване дали да се присъединят към Русия.

Руските войски превзеха цялата Луганска област по-рано в конфликта, въпреки че украинските власт обявиха вчера, че са си върнали контрола върху едно село в района при своето контранастъпление. Големи части от ДНР също са все още под украински контрол, както и територии в Херсонска и Запорожка области.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *