Минчев открехна завесата за дълъг разговор между Радев, Василев и Петков и разкри имат ли ПП нов фаворит за премиер!

България отблизо

Българският народ ни гласува доверие – той ни даде мандат, но и задължението да направим каквото зависи от нас за една по-добра България.

 

Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият председател на парламента и депутат от ПП Никола Минчев.

Мандатът се оказа по-кратък, отколкото ни се искаше, но дадохме началото на нещо добро и само по себе си това също е постижение“, смята той.

На въпрос какви грешки са допуснали от ПП той не можа да отговори, а по-скоро обвини коалицията: „Досега у нас не е имало четиристранна коалиция. Това направи кораба нестабилен. Това не бе все пак основание да не започнем тази коалиция“, каза той.

Според него българският народ е показал, че иска нови лица в политиката, а не опитни парламентаристи.

„Нямаше ясно мнозинство, което да подкрепя кабинета Василев. Затова върнахме мандата“, призна той относно провалилия се опит за съставяне на кабинет в рамките на това НС.

„Не ми е известно Борисов да е предлагал депутати на ПП. На мен самата концепция за „даване на депутати“ от страна на партиен лидер ми е странна и не я подкрепям. Депутатите са живи същества с воля и съвест. Това е неуважително към тях“, каза той.

„Ситуацията около и след отстраняването ми като председател беше позитивна за мен, но и емоционално изтощаваща“, каза той на въпрос защо досега не е давал интервю, след като бе свален от председателското място.

Минчев бе запитан дали би бил премиер в евентуален бъдещ кабинет, формиран от третия мандат:

„Не са водени разговори с мен. Тъй или иначе това е преждевременно на този етап. Това е спекулация. Ние дори не знаем на кого ще е връчен третият мандат. Дори да се стигне нещо такова, то зависи от ПП. Политиката не е еднолична игра, ПП ще реши“, каза той.

По думите му в ПП не е коментиран на този етап подобен вариант.

„Зависи на кого ще е даден третият мандат, такива разговори са преждевременни“, каза Минчев.

Според него червените линии на ПП остават и занапред.

„Можем да говорим с всички, които взимат самостоятелни решения, но не и с хора, които от диванчето взимат еднолични решения за цяла партия. Има депутати, които са глезли в НС с мисия. С Тошко Йорданов имахме доста трудност в рамките на НС“, заяви Минчев.

По думите му в рамките на този парламент би било сложно да се сформира ново мнозинство.

Според него, ако Радев връчи мандата на ДПС или „Възраждане“, значи иска избори, защото тези формации са казали, че ще го върнат.

„Ако пък го даде на други партии, ще се даде време на парламента, за да се прокарат повече закони. Винаги е по-добре да има време“, смята бившият председател на Народното събрание.

По думите му обаче подобно нещо може да върне и хартиените бюлетини при едни избори наесен.

Минчев издаде, че с президента надълго и нашироко са говорили за политическата обстановка в страната. Въпреки че на водещата й бе трудно да повярва, че в рамките на часове е нищено само това, той не пожела да издаде какво са си казали Радев, Василев и Петков.

Той заяви, че все още не е решено дали ПП ще се яви с ДБ на избори, ако има вот наесен.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *