събота, април 27, 2024
Начало > България отблизо > Митрофанова с извънредно обръщение към българския народ. Кирил Петков направи немислимото!

Митрофанова с извънредно обръщение към българския народ. Кирил Петков направи немислимото!

България отблизо

От руското посолство разпространиха информация на личната си фейсбук страница малко след срещата на посланик Елеонора Митрофанова с външната министърка в оставка Теодора Генчовска.

В 12 часа изтече срокът на ултиматума, който руската посланичка Елеонора Митрофанова бе поставила на страната ни. Тя бе отишла на среща с външния ни министър Теодора Генчовска в МВнР, а малко след 12,30 часа.

 

Ето какво пише в изявлението на Митрофанова:

Уважаеми граждани на България,

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.

Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.

 

Припомняме, че скандалът избухна след като България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители. В отговор на това руската посланичка заплаши, че ако правителството не отмени решението си за изгонване на 70 дипломати и служители на руското посолство у нас, тя ще се свърже с президента Путин и ще предложи скъсване на дипломатическите отношения.

Външният министър Теодора Генчовска обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя каза: „Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на кабинета на премиера (бел. авт. Лена Бориславова) с две писма. Те се намират в деловодството на Народното събрание (НС). Теодора Генчовска каза, че нотата е изпратена до премиера и в МВнР очаква указания.

Коментар по темата направи и премиерът в оставка. „Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя ултиматуми на българската държава. 70 наистина е сериозна бройка, но останалите 43 също са много. Ние имаме 12 души в Москва. Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Нашите отношения с Русия трябва да продължат. Никоя държава на трябва да поставя условия на независима България от днес за утре”, обяснява той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *