Михаил Константинов с неочакван призив и сензационно признание! Ето какво поиска!

България отблизо

Има много начини да се манипулира вота на гражданите и той коренно да се отличава от действителния.

Това заяви проф. Михаил Константинов, председател на Борда на директорите на фирма „Информационно обслужване“, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Има много начини за манипулиране, познати в науката. Основното е да лъжете хората, разбира се, като им обещавате едно, пък правите друго. Но това тук не е наша работа, ние не можем да обсъждаме политическите послания – говоря за колегите от „Информационно обслужване“ – това не можем да го предотвратим. За съжаление не само в България, и на други места – едно се говори, друго се прави. И хората недоволстват. Така че това е един начин. Но той е в някакъв смисъл в рамките на неща, които законът ги допуска. Наказанието за това е политическо, ако излъжете хората. На другия избор няма да ви изберат. За съжаление, има такива практики като покупка и продажба на гласове, които се преследват от закона, те са криминално престъпление и към които се прибягва най-много при местни избори. При президентски избори мога спокойно да кажа, че почти не се лъже в това отношение. Никой не се занимава толкова да купува и да продава гласове. Докато при местни избори тази практика е на много места. Защото знаете, че там малък брой гласове определят избрания кмет или избраните общински съветници и там си струва да купите гласове, казано в кавички. И много хора това го правят. Проблемът е, че когато заловим такива хора – дилъри, изборни дилъри, те се разминават с лекия сценарий. Разминават се с глоба, с пробация и това очевидно не действа възпиращо. Тъй като там е предвиден и затвор, аз предлагам българските съдилища и българските правоохранителни органи да действат по-твърдо и хората, заловени в такава дейност, да получават максимума от предвиденото наказание.

Приказките, че ако не гласуваш някой може да ти използва вота са пълна глупост. Нищо такова няма. Като не гласуваш, нищо от това не следва, освен че ти не оказваш никакво влияние върху изборния процес. Има една такава глупост да я нарека условно: гласовете на негласуващите, която е действително фундаментална глупост – няма такова нещо. Който не гласува чисто и просто не оказва влияние върху изборния резултат. Сега има, разбира се както знаете, така наречените фантоми в списъците.

Какво представлява фантомът или мъртвата душа? Това е име на човек в избирателния списък, който човек го няма. Примерно е в чужбина. А пък вие знаете, че в чужбина на такива избори не може да се гласува. Така че само хората на територията на България могат да гласуват. Такива фантоми в момента има 427 хил. в списъците. Ако комисията си гледа работата, всички членове на комисията внимават, това че е имало фантоми – голяма работа. Те си си остават там, където са си. Те няма да гласуват. Има обаче случаи, когато с фантома може да се злоупотреби. Примерно знаете, че бай Пешо е в Аржентина от 20 години или от 30 и викат айде сега да му пуснем една бюлетина на бай Пешо и ще отбележим, че той е гласувал. Ще пусна бюлетина с неговия глас за съответната партия и това няма как да бъде забелязано по-нататък, тъй като това нещо може да бъде направено само на ниво секция. Ето ви как едно име-фантом, може да бъде използвано в изборния процес. Това пак повтарям става, ако всички членове на комисията си бъркат в носа и заедно участват в измамата. Така че това се случва. Първо трябва всички да внимават. И второ, което е най-правилно в случая, трябва фантомите да се изчистят. Както обаче знаете – никой не чисти фантоми.

Аз мисля, че това неизчистване на фантомите е по-скоро въпрос на мързел и на лоша организация. Но може и някой да иска да има фантоми. Не мога да вляза в главите на всички хора. Така че действително аз апелирам към българските политици да изчистят фантомите, не защото да кажем реално някой ще злоупотреби, а защото това дразни хората и защото те си мислят, че са лъгани. А някой път за това има и основание. Фантомите трябва да бъдат изчистени. Както ги чистят във Франция. Това става с един основен механизъм, той е описан, няма какво да го откриваме. Механизмът се нарича активна регистрация. Като искате да гласувате, се записвате, че ще гласувате. Ако нямате интерес да гласувате или ако сте в чужбина, значи не гласувате на територията на страната и толкоз. Защото, забележете, в чужбина списъци няма предварително, те се правят на място. За всеки избор се правят списъци, а за местни избори няма списъци. Така че за да гласувате в страната, още веднъж повтарям, трябва да сте се активно регистрирали предишната година. Това може да стане и онлайн. Вие знаете, че българите са много активни онлайн. Преди 10 години много хора се преброиха онлайн. Така че ние го можем това нещо. Защо да не се регистрираме онлайн? А пък който не иска онлайн да се регистрира, да отиде да се разходи до общината. Ето как се чистят фантомите. Само който е регистриран тази година, може да гласува на избори догодина. Като не си регистриран – не гласуваш. Това, за което ви говоря в момента, е така наречения твърд вариант на активна регистрация. Има и мек. Тази година ако се регистрираш – окей, попадаш в списъка. Ако не се регистрираш тази година – догодина те няма в списъка, но може да те допишат. И така една-две години ще се дописваме, докато направим списък на активните български избиратели. Много близка до тази идея е идеята за регистър на избирателите. Това е отново списък на хора, които са с избирателни права по местата, където те живеят. Защото вие знаете, че човек там гласува, където живее. Може разбира се по изключение да гласувате на друго място. Но не си е редно това нещо. При местни избори трябва да имате поне 6 месеца регистрация преди това. Това е така наречената уседналост. И разни други особености, така че това, което казах е напълно реализуемо и остава малко добра политическа воля./epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *