Млади шофьори искат да се вземат книжките на пенсионери и болни, за да не им пречат на пътя

България отблизо

Млад мъж от Велико Търново беше провокиран да размишлява над екзистенциална тема. А именно възрастта. Според него това не е проклятие, но в определени случаи може да изиграе лоша шега. Поводът е ситуация на пътя.

Мъжът е управлявал колата си по една от улиците в града. Озовава се зад автомобил с по-възрастен шофьор. След редица действия и накрая последвал лек контакт между двете коли, човекът се чуди дали след определена възраст е необходим опреснителен курс.

Ето какво сподели той в социалната мрежа:

„Възрастта не е проклятие“ беше казал някой и с напредването на възрастта, съм намирал за безценни съветите, които са ми били давани от по-възрастни хора, имащи опита и качествата. Но след редица случаи, от които най-фрапиращия беше днес, чашата на търпението ми преля:

Еднопосочна улица („Цар Самуил“, след Вали, посока Кино Искра), с място за поне две коли, въпреки спрените отляво, аз съм втора кола, след индивид, който шофира в средата на улицата в стил „таз е мойта лента, ама и другата не я давам“, с арабската скорост от 15-20 км/ч, решава да се прибере наляво, естествено без оная мигаща и хабяща акумулатора светлина, дето е от двете страни на колата.

Разчитайки на взетото му решение за ляво, аз решавам да си мина отдясно, за предстоящия ми десен завой, при което поглеждайки наляво виждам въпросния индивид, спрял почти напреки на улицата с опряна броня в моята странична врата! И с уникална усмивка на уста, ми се обяснява как е търсел места за паркиране, ама „отляво е нямало и реших да видА надясно“.

При въпрос, дали знае къде се намира мигача и не е чул клаксоните на мен и другите зад мен, ми се казва:

„Ми аз много не чувам моето момче“.

Наясно съм, че всички сме се запътили натам. И може да няма друга алтернатива за човечеца, но се питам трябва ли да стане нещо с някого (дете, майка, баща), заради хора, с очевидно, липсващо едно от двете сетива, ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, да бъдеш шофьор, за да бъде променен ЗДП и след една определена възраст да бъде въведен ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН опреснителен курс?“

Старите трябва да си стоят вкъщи, разбесняха се читатели в мрежата.

Трябва да не ни пречат на пътя.

Под стари те разбират хора над 60 години…

Други обаче са на различно мнение.

Щом човекът е задължен д работи до 65 години, пеша ли да ходи на работа?

А вие как мислите?

Източник: Глас

Tagged

1 thought on “Млади шофьори искат да се вземат книжките на пенсионери и болни, за да не им пречат на пътя

  1. Както има долна граница, така трябва да има и горна. Няма как след определена възраст да си в кондиция. Има хора над 75 години с видими проблеми, които шофират. Може би трябва да има презаверяване на свидетелството след 70 години всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *