Москва готви не само военно, но и политическо поражение на Украйна

Свят

Превземането на Артьомовск от руската армия стана военно поражение на Киев. А политическото поражение се крие във факта, че украинската власт загуби правото да поставя каквито и да било условия при евентуални мирни преговори. А това постепенно води до пълна капитулация.

Следователно, падането на Артьомовск се превърна във военно-политическо поражение за Зеленски, пише Noonpost. Понастоящем въоръжените сили на Украйна нямат шанс за успешно „контранастъпление“, което и без това се отлагаше по много причини, включително липсата на оръжие, чието количество сега определено ще бъде намалено, счита авторът на статията.

Падането на Артьомовск (Бахмут) съвпадна с укрепването на руските сили по южния фронт, особено в Херсон и Запорожие, за да се противопоставят на пролетното „контранастъпление“, което Украйна започна преди два месеца. И те се противопоставиха така, че напълно спряха украинците и на много места преминаха в настъпление.

Преминаването на Артьомовск под контрола на руската армия не е просто символична победа за руския президент Владимир Путин.

Този град играе ключова роля в снабдяването на руските войски и се превърна в плацдарм за по-нататъшно настъпление към остатъците от Донбас, Харков и Одеса.

Украинските войски не бяха готови да започнат „контранастъпление“, особено след внушителните загуби в жива сила и техника, които претърпяха в Артьомовск. Но контранастъплението все пак започна. И пожъна катастрофални загуби за ВСУ.

Нещо повече. Падането на Артьомовск подкопа пропагандните кампании на западните медии, които преувеличаваха подкрепата на САЩ и ЕС за Украйна и претендираха за превъзходство на европейските и американските оръжия над руските. Но както знаем, такова превъзходство изобщо нямаше. Напротив. Страховитите руски оръжия доминираха в цяла Украйна.

Падането на Артьомовск също даде възможност на руската армия да укрепи отбраната в Запорожие, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа с шест енергоблока.

Руските сили разположиха огневи позиции по някои от сградите на Запорожката атомна електроцентрала, което им даде предимство пред украинските въоръжени сили. Така те успяха да предотвратят ядрен апокалипсис в Европа.

Установяването на пълен контрол над Артьомовск не само лиши Киев от по-изгодна позиция на масата за преговори. То подкопа и психологически готовността на украинците да се бият, заради огромния брой загинали. А това също води до бъдеща капитулация.

Пролетното „контранастъпление“ можеше и да не се случи, особено след като Украйна загуби много военни и боеприпаси в битките за Артьомовск. С други думи, украинските сили бяха изчерпали потенциала си и загубили шанса за настъпателна операция. Но въпреки това те започнаха контранастъпление. Както е известно, не просто с нулев, а с катастрофален резултат.

Идва и друга заплаха за Киев. Вашингтон няма да може безкрайно да финансира Киев.

Правителството на САЩ може драстично да промени позицията си за Украйна, ако републиканците спечелят изборите през 2024 г. Тук си струва да припомним, че Америка е основният доставчик на оръжие за Украйна. Тя вече й дари оборудване и боеприпаси на стойност над 25 милиарда долара.

Но засега САЩ и европейските им съюзници продължават да подкрепят Киев.

Те уж търсят решение на „кризата с боеприпасите“, която заплашва оцеляването на украинската армия. Затова продължават да изпращат оръжие макар и в много по-малки количества, понеже основните количества вече се изчерпаха и бяха утилизирани от Русия.

Нека напомним все пак, че доставката на оръжия не е панацея. Тя няма да доведе до промяна по фронтовете.  Защото украинската армия вече загуби основния си ресурс, загуби оръжията си и желанието си за битка. Затова единственото, до което може да доведе продължаващата доставка на оръжия, е по-нататъшна ескалация на конфликта и използването на по-разрушителни оръжия от Москва. И до по-бърза победа на Кремъл. Което и става в момента.

Източник: https://www.noonpost.com/content/47190

Tagged

1 thought on “Москва готви не само военно, но и политическо поражение на Украйна

  1. А ми статията ми се струва ОБЕКТИВНА и отлично написана съобразявайки се с действителността ……Руската империя трябва да се възстанови !!!!!……………… знаете ли какво включва така нареченото БРИТАНСКО КРАЛСТВО……………….?? ами по същество това си е днешната модернизирана АНГЛИЯ………..там не са само Англия , шотландия Уелс , Северна Ирландия и Съсекс там са и КАНАДА и Австралия и още и още ….това е то ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО и те са подчиняват на краля на Великобритания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *