„Московский комсомолец“: Байдън се страхува от войските на САЩ, вкарва ги във Вашингтон без оръжие!

Свят

Полицейската военна техника се появи по улиците на Вашингтон преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. Местните жители публикуват многобройни снимки, показващи бронирани военни джипове и бронетранспортьори. В навечерието на инаугурацията във Вашингтон пристигат и допълнителни сили на Националната гвардия на САЩ, за да предотвратят възможен опит за военен преврат.

С кого ще се бие Байдън разкриват експерти пред руския вестник „Московский комсомолец“, цитиран от Агенция „Фокус“.

След неуспешния опит за щурм на сградата на Капитолия от поддръжници на американския президент Доналд Тръмп на 6 януари, във Вашингтон се предприемат спешни мерки за сигурност. Според служителите в града ще бъдат разположени 20 000 американски войници от Националната гвардия, допълнителна полиция, тайни служби и сили на ФБР. Войниците създадоха мрежа от пунктове в центъра на града, за да покрият подстъпите към Капитолия, Белия дом и други правителствени сгради в навечерието на встъпването в длъжност на новия президент на страната Джо Байдън.

Според американски медии обаче новата администрация на САЩ се опасява, че част от войските, изпратени в столицата, може да са привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп, чийто мандат изтича на 20 януари. Агентите на ФБР проверяват персонала за лоялност.

Може би поради недоверието към персонала на Националната гвардия, войниците, които патрулират по улиците на Вашингтон, „загубиха“ оръжията си. Това се доказва от многобройни снимки и видеоклипове, направени от местните жители и пресслужбите на правоприлагащите органи. По-голямата част от войниците, уловени в тези кадри, нямат лично оръжие. Войниците, които пристигат във Вашингтон от други региони, се разтоварват от самолети без боеприпаси.

Подобна е ситуацията и със специалната военна техника. Местните жители заснеха конвой с бронирани превозни средства M-1117, които бяха забелязани в парк близо до централата на Националната гвардия на окръг Колумбия на няколко километра от Капитолия. Там е имало и бронирани превозни средства Humvee. Прави впечатление, че оръжията от всички бронирани превозни средства са демонтирани – от автомати до картечници.

Както отбелязва бивш служител на руските Вътрешни войски в разговор с MK, обезоръжаването на войниците, когато бъдат въведени в града, е обичайна практика за редица страни по света. Експертът обаче отбеляза, че този факт поражда много въпроси сред привържениците на Джо Байдън.

„Първо, не е ясно, защо го правят. Казват, че ще се борят с възможен преврат. Добре, тяхна работа. Но как ще го направят без оръжие? Снимките показват, че почти всички войници в периметъра, по улиците на града, дори на път за Вашингтон, нямат оръжия. Това говори за страх от военните, но тогава е напълно неясно защо те трябва да бъдат въведени там и то в такъв мащаб. За сравнение: инаугурацията на Обама беше охранявана от 5000 войници от Националната гвардия, на Тръмп – 8000. И това е напълно достатъчно“

На въпрос практикува ли се разоръжаването на войските на масови събития някъде по света, събеседникът на изданието отговаря: „Толкова очевидно – само в страните от третия свят, където се страхуват от военен преврат. Там – да, ходят на паради с незаредени картечници. По съветско време аз лично попаднах на ситуация, в която войниците са били обезоръжавани преди парада на Червения площад. Оръжията са раздавани от служителите на КГБ, след сваляне на затворите от картечниците. И раздаваха оръжия без патрони. Преди парада отново проверяваха дали никой няма боеприпаси. Това се дължи на баналния страх, че военните могат да използват толкова голям брой войници в столицата за преврат“.

Но дали е обичайно ли да се премахват оръжията от бронираните превозни средства? „За първи път виждам подобно нещо. Въпреки че може да се страхуват, че ще стрелят по кортежа на Байдън – кой знае. Но във всичко това има карнавален елемент. Защото, повтарям, защо да се вкарват войски в града, за да се защитават от преврат, ако само тези войски могат да извършат преврат? Снимките от САЩ напомнят на репортажи от Минск, където властите също говореха за опит за преврат. Но там никой не сваляше оръжията от бойната техника, а войниците не бяха разоръжени“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *