НАГЛОСТ и БЕЗСРАМИЕ: Борисов слага тръбите на Български поток за 6 милиона и 400 хиляди лева на километър!

България отблизо

От 21 декември стартира обществената поръчка за изграждането на газовата инфраструктура на Български поток, в участъка от турско-българската до българо-сръбската граница.

До момента е подготвена проектната процедура за избор на изпълнител за доставка на материали, проектиране, реализация и въвеждане в експлоатация на газовата инфраструктура, уточнява агенция БГНЕС, цитирана от Блиц.

На България ще са нужни почти 3 милиарда лева за изграждане на 470-километровата тръба в посока от компресорната станция в Петрич през Провадия към Сърбия. А това прави по 6 милиона и 400 хиляди лева на километър.

Значи, за да се изготви проект и да се положат тръбите за един километър от газопровода, на Борисовото правителство са нужни почти 6 милиона и половина лева. Тези тръби дори да бяха от злато, пак нямаше да струват толкова. И после слушаме сладките и медени приказки на герберския Вожд колко скъпо било да построиш Български поток и АЕЦ“Белене“. Ами скъпо ще е, при тези шмекерски разценки. И сигурно ще е некачествено.

Сега всеки може да разбере защо строителните фирми изкараха фадромите, за да протестират в защита на Борисов. Защото той им пълни гушите. А вероятно и своята. За сметка на бедния български гражданин.

Само че това се нарича ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА. Крадене на народни пари и хвърлянето им в джобовете на съмнителни „строители“

Очаквало се след 2020 година, по тези тръби да идва газ поне от три независими източници, щото тъй настоявала директивата на така наречената „Европейска“ комисия. Само не се знае откъде ще дойдат тези три „независими“ източника. Засега има само един източник, който доставя  природен газ – Русия. Откъде Брюксел ще ги изфабрикува останалите източници, не е ясно.

Планираното трасе пък, съвпадало с плановете за изграждане на газовия хъб „Балкан“. Енергийният министър Теменужка Петкова добавя още, че договорът с изпълнителя щял бъде под условие. Не за друго, а понеже не е осигурен пълният размер на финансирането и не се знае дали ще има инвестиционен интерес. Значи няма пари, затова търсим някой, който да плати, да ни купи тръбата, да си я построи и да прибира печалбите. А ние отново ще зяпаме към небето.

Че за какво ни е тогава Българския поток, като той може да се превърне в Германски, например?!

Изпълнението на проекта щяло да е пряко свързано с третата фаза на пазарния тест, който прави „Булгартрансгаз“. „Пазарен тест“ преведено на български означава да чакаме дали ще се появят кандидати, какви оферти ще подадат и колко милиарда кубически метра от капацитета на тръбата ще са склонни да купят. Ами засега има само един, но много надежден кандидат – Газпром. Други няма да се появят, защото няма откъде да докарат природен газ. Значи чакането ще е на вятъра.

Тази трета фаза пък, щяла да стартира днес и да чака кандидати до 31 януари 2019 година. И тази трета фаза на „пазарния тест“ ще е успешна, ако междувременно Газпром не се откаже, защото Борисов и Теменужка ще го карат хем да купи своите количества природен газ, които ще минават по тръбата на потока, хем да даде пари и то милиарди, за да може нашите „строители“ да направят Български поток, който ще е изцяло платен от Русия.

Тогава щяло да се пристъпи към преструктуриране на договора между „Булгартрансгаз“ и „Газпром Ескпорт“. Какво означава това, един Господ знае, щото Борисовите условия са толкова хлъзгави, че никой не знае какво още ще поиска Вожда на апачите, пардон на герберите, в следващия момент.

Междувременно стана ясно, че „Булгартрансгаз“ бил на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България. Очаква се до края на годината да се учреди и дъщерна компания, която ще бъде оператор. Тъй е то. Борисовците като ненадминати Бай Ганьовци, най-много ги бива в търговията. И то не точно в търговията, а в опитите да измъкнат повече пари от клиентите. Но не, за да ги сложат в държавния бюджет. НЕ! Просто, за да ги сложат в джоба си.

Понеже всеки такъв строеж, като строежа на магистрали и пътища, те го разглеждат като начин да си понапълнят джобовете. А не като важен национален проект, чрез който държавата да просперира, а стандарта на живот на обикновените хора да се повиши.

Ето затова сме най-бедната и най-бързо изчезващата нация в Европа. Заради краденето, което вече няма нито срам, нито свян. Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “НАГЛОСТ и БЕЗСРАМИЕ: Борисов слага тръбите на Български поток за 6 милиона и 400 хиляди лева на километър!

  1. Той е много успешен ученик в тези дела. Въпреки авторитаризма му и груба простащина, Бруксел и САЩ го толерират-отличен ученик им е !

    1. Не той не е ученик защото нищо не е научил !Той е изпълнител и усърдно изпълнява всичко което му кажат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *