Напрежението ескалира: Протест на „Възраждане“ се счепка с полицията

България отблизо

Избухна напрежение между граждани и полиция пред Паметника на Съветската армия в София. Преди ден започна демонтаж на монумента. 

За 18 часа бе насрочен протест на партия „Възраждане“.

Снимка: булфото

Междувременно към протеста се присъединиха и председателят на БСП Корнелия Нинова и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който заяви, че, ако Столичният Общински съвет (СОС) не може да организира местен референдум за бъдещето на паметника, то е в правомощията на президента да насрочи национално допитване по въпроса дали паметникът да бъде премахнат. Присъстват и представители на „Левицата“ и „Изправи се, България“.

Протестиращи отново блокираха и „Орлов мост“.

Вчера се случи най-варварската акция в центъра на София. Аз друга такава не си спомням, може би събарянето на мавзолея. Но тук става въпрос за събаряне на паметника на героите, освободили Европа от фашизма. Това заяви по-рано депутатът от БСП Георги Свиленски, който пострада при демонстрация против демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Преди това съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков инспектира демонтажа на Паметника на Съветската армия. БЛИЦ припомня, че демонтажът започна във вторник сутринта.  

Сега пък Петков беше изловен да разговаря с полицията, която охраняват монумента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *