Напрежение на ръба: Караджов скочи срещу премиера и каза кой е сложил прът в колелата на коалицията!

България отблизо

Чух да се говорят лъжи от министър-председателя. Понеже аз две седмици слушам само лъжи по мой адрес си нося папка с документи. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов по време на дебатите за вота на недоверие, които се провеждат в парламента. 

 

Понеже Кирил Петков разказа за разговора си със Слави Трифонов за обществените поръчки, аз ще ви разкажа разговор между мен и него. Във вашия кабинет вие ми казахте: Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията за пътища – не е защото не ти вярваме, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите.

Ето това е истината за вашия прословут контрол и корупция в МРРБ и защо беше този театър в НС, защото ви е страх от служебен кабинет. Мен не ме е страх, нека да ме проверят отгоре до долу, да не би вас да ви е страх?, попита Караджов.

Той попита и защо прекрасната идея за най-ниска цена при обществените поръчки не е въведена във всички министерства, Агенция Митници, НАП. Министърът оповести част от направената от него проверка за пуснати обществени поръчки от различни ведомства и агенции, които се управляват от ПП. Той подчерта, че при повечето от тях цената има дори по-малка тежест от качествената оценка.

Така например в МВР за обществена поръчка за оборудване, оценката е 50 на 50. „Значи моите служители да не могат да предложат 60 на 40 оценка, но вашите от промяната да може. Малко е като Хитлер и Гьобелс, някой принизява хората“, заяви Караджов.

В МОСВ има пък има поръчка за картиране на местообитания за 800 млн. лева при съотношение на кочеството 70 към 30 за цена.

В образователното министерство за надграждане на електронна система, софтуер от същата марка и го оценявате на 60%, а цената 40%.

Агенция Митници – има 5 поръчки при, което качество варира 60% за качество при 40% за цена или други 70% на 30%.

НАП – има една невероятна поръчка за предоставяне на услуги за 7 милиона лева при съотношение 50% на 50%. „Как предварително мерите качеството на ксерокопирни услуги, как знаете фирмите как предварително ще ксерокопират? А за пътищата не може да се прецени?“, запита още Караджов.

Министърът в оставка от ИТН заяви, че двойният стандарт е този който е сложил прът в колелото на коалицията.

„Във вашия кабинет говорихме по тези въпроси и ми казахте: Виж искаш ли да ти кажа защо ние искаме да има проверки от НС за плащанията по тези проекти. Не е защото не ти вярваме, ние не вярваме че ти ще откраднеш пари, но не искам ако падне кабинета, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите. Ето това е истината за вашия прословут контрол и борба с корупцията в МРРБ.

Ето това е истината за вашия театър за тази комисия. Защо, защото ви е страх от служебен кабинет ли? Мен не ме е страх от никой ревизор, лист по лист да проверява“, заяви Караджов.

При встъпването на Кирил Петков на трибуната залата започна да крещи „мафия“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *