Напусна ни царицата на смеха Татяна Лолова! Актрисата е издъхнала след Ковид инфекция в „Пирогов“

България отблизо

Днес на 23.03 загубихме една от емблемите на българското изкуство- а именно актрисата Татяна Лолова, предаде бТВ.
Легендата на българския театър тази година отпразнува 87-ия си рожден ден. Една от любимите български актриси се наложи с комедийните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото.

Великата българска актриса Татяна Лолова е загубила битката с Ковид-19. Това е причината за смъртта й.

Тя е издъхнала тази сутрин в „Пирогов“.

„Татяна Лолова беше силно притеснена от пандемията и много се пазеше. Държеше всички на една ръка разстояние и дори не искаше да участва в груповите снимки“, споделят спомените си Сашо Кадиев и Деси Стоянова.

„Тя даваше много светлина на всички. Това е едно слънце, което никога няма да залезе“, коментира Орлин Павлов.

„През последните години от живота си тя беше доста тъжна заради загубата на съпруга си. Тя беше като тъжният клоун от приказката“, спомня си Кадиев.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

Лолова е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата.

Награждавана е с редица държавни отличия – Заслужил артист (1972), Народен артист (1986), Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963), две награди на Съюз на артистите в България за женска роля, „Аскеер за женска роля“, „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977), Наградата за женска роля за ролята на Ангелина във филма Авантюра на фестивала Златната ракла (1992), Орден „Стара планина“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *