Наш анализатор обясни защо ние никога няма да влезем в Шенген!

България отблизо

Години наред българските власти получават повече от ясни сигнали, че Нидерландия няма да ни пусне в Шенген просто ей така. В началото на годината министър-председателят на България ни съобщи, че в разговор с колегата си от Нидерландия Марк Рюте е разбрал защо страната на лалетата е против нашето приемане в Шенген. Казано в едно изречение изглежда така – България формално е изпълнила условията за приемане, но реалността е друга.

Тази седмица получихме не просто предупреждение, че се опитваме да гледаме към Шенген през крив макарон, но и повече от звучен шамар – България бе разделена от Румъния и Хърватия. Ето защо е крайно време да си отговорим на въпроса защо Нидерландия е против влизането ни в Шенген. Ще предложа един възможен отговор на този въпрос. Според мен отговорът се крие в две имена – Марк Рюте и Константин Димитров.

През 2002г Марк Рюте става държавен секретар по социалните въпроси и заетостта. От тогава до днес той е във върха на управлението, а от 2010 до момента е и Министър Председател на Нидерландия. Защо се спирам на тези факти? Защото те доказват, че от 2002г той реално е можел да ползва информация от специалните служби на своята страна.

 

През 2003г в Амстердам е убит един българин – Константин Димитров, известен още и като Косьо Самоковеца. А това означава, че поне от 2003г до днес, а вероятно и преди това специалните служби на Нидерландия събират информация за българи и български организации, които участват в канали за контрабанда. С други думи Марк Рюте трябва да избира на кого да вярва – на българските уверения или на информацията събрана от специалните служби на неговата страна. Е, той си вярва на техните специални служби. Ето защо изобщо не бива да се чудим на позицията на Нидерландия. Дали можем да променим тази позиция? Навярно можем. Но първо трябва да убедим специалните служби, но не българските, а тези на Нидерландия. И какво трябва да предприемем в тази посока? Най-лесно е да се обърнем официално към Нидерландия и поискаме съдействие от нейните специални служби.

Вярвам, че те ще откликнат на нашата молба. Дали обаче информацията, която ще ни предоставят няма да се окаже болезнена и непосилна за нашата политическа класа? Твърде вероятно е тази информация да касае много повече политици, магистрати и високопоставени служители на МВР от България, отколкото набедените за ъндърграунд герои български „юнаци“. Може би именно за това нашите власти не питат в прав текст досега Нидерландия защо е против нашето членство в Шенген.

Ако дори не искаме Шенген, а нещо по-важно – справедливост, то е задължително да преживеем и Амстердамгейт. И да се появят на бял свят всички корупционери от високите етажи на властта, които са ограбвали България. Защото досието на Константин Димитров, вероятно е богато на имена на магистрати, политици и полицаи. И е повече от вероятно, че докато тези имена не намерят своето място в обвинителни актове и присъди, то за България Шенген ще бъде просто едно люксембургско село.

Само че по вялите реакции на политиците разбираме, че на тях не им се иска много да се отварят стари досиета. Както и старите им прегрешения, които вероятно са гарнирани и с много нови такива.

Затова България никога няма да влезе в Шенген. Но това е друга тема.

Автор: Петко Добрев

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *