На Острова ще се случи нещо неочаквано!

България отблизо

Великобритания ще проведе предсрочни парламентарни избори на 12-ти декември.

Предложението бе прието с 438 гласа „за“ и 20 „против“.

За да влезе в сила законът за предсрочните избори, утре той трябва да бъде гласуван в Камарата на лордовете, където е много малко вероятно да бъде отхвърлен.

Ако тя одобри законопроекта, парламентът ще бъде разпуснат на 6 ноември. След провеждането на избори пред Великобритания ще има 4 перспективи.

Да напусне ЕС на 31 януари 2020г., както бе договорено, да поиска предоговаряне на условията на сделката по Brexit, да проведе нов референдум или да се откаже от напускане на общността.

Малко по-рано, по предложение на Лейбъристите, се проведе гласуване за промяна в датата на вота с 3 дни по-рано – на 9 декември, което не бе прието с 315 гласа „против“ срещу 295 „за“.

Депутатите принципно се съгласиха, че предсрочни избори ще има. Опозицията обяви, че ще подкрепи свикването им, тъй като основното условие е изпълнено – срокът за Brexit беше удължен от Брюксел, а Камарата на общините прие закон, с който забрани на премиера Борис Джонсън да изведе Обединеното кралство от общността без споразумение.

Шотландската национала партия се въздържа при гласуването.

Лондон получи отсрочка от Евросъюза до 31 януари догодина за напускане./Източник nova.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *