Невероятен скандал! Прокуратурата свърза името на Асен Василев с аферата за милиони на Nexo /ВИДЕО/

България отблизо

Финансов министър е провел среща между български банки и Nexo, на която е поискал да се обмисли през системата Борика да се плаща с криптовалути. Компанията Nexo има собствена едноименна криптовалута. Това стана ясно по време на брифинга на прокуратурата във връзка с разследването на криптобанката.

„По свидетелски показания е имало среща, проведена в Министерство на финансите, организирана лично от бивш министър на финансите. На нея са присъствали дружества, които се занимават с криптовалута. Целта на срещата е била как системата за разплащане Борика може да започне да се разплаща и с криптовалута”, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

„Въпросната среща се е случила преди около половин година”, уточни от своя страна заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

По справка на БЛИЦ по това време финансов министър е бил Асен Василев, но Сарафов не потвърди дали става въпрос за него.

Сийка Милева потвърди, че към момента има привлечени 4 лица в качеството на обвиняеми. Едно от лицата е привлечен в качеството на обвиняем като ръководител.

Групата е действала от началото на 2018 г. до вчерашния ден, когато съща6та беше неутрализирана. По отношение и на 4 лица са назначение данъчни ревизии. Назначени са данъчни ревизии и на свързаните с тях физически и юридически лица

Има данни, че тези обвиняеми лица разполагат с изключително големи финансови възможности, с изключително скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, на Бахамите, притежават яхти.

В един от домовете, който бе претърсен, бяха открити и иззети 35 картини на скъпи художници – Сладвадор Дали, Пикасо и Матис“, разкри тя.

„Двама от обвинените са с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на по 1 млн. лв. В срок от 10 дни гаранцията трябва да бъде внесена“, стана ясно още от думите на Милева.

Борислав Сарафов каза още, че двама от обвинените са обявени за издирване. „По данни на граничния контрол излиза, че те са в България, но ние предполагаме, че не са, защото такива са част от данните и доказателствата по делото.

Основната част от дейността се извършва от територията на нашата страна, от София“, подчерта той.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *