Невероятно! Горанов и Менда се опънаха на Борисов. Популистки закон няма да мине, премиерът бесен

България отблизо
Министерството на финансите категорично не подкрепя внесените в Народното събрание 6 законопроекта за сваляне на ставката на ДДС за различни стоки и услуги – от храните и лекарствата до ресторантьорските услуги и фитнесите.

Това пише в становище на финансовото министерство до парламентарните комисии и парламента.То е подписано от министър Горанов.

Комисията по бюджет и финанси с председател Менда Стоянова също не подкрепя проектите, но ще ги разгледа на свое заседание днес.

Според сметки на финансовото министерство загубата за бюджета от текстовете в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи. За да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%, сочат изчисленията.

 

Големият минус ще е от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни – 1.5 млрд. лв. Намаляването на данъка за ресторантите и заведенията ще струва на бюджета 150 млн. лв.

Министър Горанов нееднократно се обяви против идеите за намаляване на ДДС и открито ги нарече „лобизъм“. В отговор премиерът подчерта, че той е началник на Горанов и „който не е съгласен става и си отива“.

Започва ли война в правителството?

Ще хвръкне ли главата на Горанов?

Вчера Борисов каза НЕ.

А днес?

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *