Немски експерт разкри какво ще стане с американската хегемония

Свят

Събитията в Близкия изток показват, че Джо Байдън вече не е „бос“, а Съединените щати вече не са свръхдържава, твърди германският експерт Гуидо Щайнберг. Иран нападна Израел въпреки предупреждението на Белия дом. Преди това никоя „регионална държава” не би се осмелила да направи подобно нещо. Това означава, че САЩ са загубили предишното си влияние, а епохата на тяхното превъзходство е към своя край.

„Епохата на американската хегемония е към края си“, твърди експертът по Близкия изток.

Друг участник в токшоуто по немската телевизия, депутатът от Бундестага Биджан Жир-Сарай, не беше съгласен с това: за него САЩ продължават да са свръхдържава, но като „централен съперник“ отделят все по-голямо внимание на Китай.

Следователно Европейският съюз сега е изправен пред предизвикателството да инвестира повече в политиката за сигурност и в дипломацията за решаването на проблемите в Близкия изток и Европа — той вече не може да разчита на Съединените щати.

Досега обаче германското правителство беше „изключително наивно“ и пренебрегваше ракетната програма на Иран, както и ситуацията с човешките права в страната, пише изданието.

„Вероятността иранците да оборудват своите ракети с ядрени оръжия нараства“, подчерта Щайнберг.

Източник: https://www.tichyseinblick.de/feuilleton/medien/caren-miosga-israel-iran-usa/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *