Нено Димов предпочете оставката пред ареста, Борисов светкавично я прие. Вижте в какво го обвини прокуратурата!

България отблизо
В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов е депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, а премирът я е приел. Очаква се в близките дни да има Коалиционен съвет.

Това съобщиха от пресцентъра на правителството.

Димов е единственият действащ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се смята за безпрецедентно.

Той бе министър на околната среда и водите от квотата на „Обединени патриоти“ , задържането на Димов бе сравнено с показано убийство от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

Разследването срещу Димов се води по образувано досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура по повод водната криза в града. От прокуратурата съобщават, че са събрани доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в град Перник.

Само допреди седмица Борисов  обявяваше министъра за невинен за кризата. Когато обаче се оказа, че Перник има вода само за още два месеца, министърът беше вкаран показно в ареста. Освен, че прекарал спокойно нощта, а сутринта му поднесли кроасан, друго от следствието не стана ясно.

Не стана ясно и дали министърът е декларирал желанието си да напусне правителството, още докато е бил зад решетките, или като е излязъл. Оказан ли му е натиск, или това е негово решение.

Каракачанов е бесен заради факта, че всичко се случи зад гърба му и изгърмя негов министър, но засега само лае, но не хапе.

Междувременно прокуратурата току що обяви в какво е обвивен Димов.

„Действията по разследването са във връзка с образувано досъдебно производство за безстопанственост от длъжностни лица. В хода на разследването е установено, че водният ресурс в язовир „Студена” е намалял до т.нар. мъртъв обем на язовира. Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева. „Язовирът е държавна собственост и се стопанисва от МОСВ. Нивото се наблюдава от ВиК-Перник. Същото редовно е докладвало на министъра, община Перник и областната администрация за намаляващите количества вода.

Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал съответните графици”, поясни Милева. „Установено е, че министърът, в разрез със закона, е разрешавал водоползване от язовир „Студена” за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е уведомяван, че нивото на водата намалява”, заяви тя. „От 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 е издавал разрешително за промишлено водоползване на определени дружества в пъти по-големи. Умишлено не е положил грижи за стопанисването на язовира, което е довело до щети, изразяващи се изразходването на милиони литри вода, което е довело до намаляване на питейната вода за жителите”, каза още тя.

Tagged

1 thought on “Нено Димов предпочете оставката пред ареста, Борисов светкавично я прие. Вижте в какво го обвини прокуратурата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *