Не може да бъде! На Борисов вече не му се управлявало и щял да си ходи! Вярвате ли?

България отблизо
Машината на властта вече скърца, не е така добре смазана, появяват се леки или по-тежки аварии, които се поправят в движение, но се закърпват, а не се заменят с нови части.
Така скърцането и износването стават все по-големи и има риск от авария, заяви социологът Първан Стефанов. При един износен механизъм е достатъчна една иска да подпали властта. Дали ще е чумата в Странджа, дали ще е катастрофа на автобус, дали едно жестоко убийство, станало посред бял ден, всичко това може да събори управлението.
Не знам дали на Борисов  му се управлява в такава взривоопасна обстановка. Той усеща пробойните и засега успява да ги запуши, но често се чувства като капитан на потъващ кораб. Разбира се, той едва ли ще си го признае и ще се държи докрай на кормилото, разчитайки на външна, не на вътрешна подкрепа.
В момента е овладял управлението,  но травмата може да се появи след седмици или след месеци, обясни социологът.  И тогава ще е толкова тежка, че ще събори правителството. .

 

Първан Симеонов коментира и последните социологически изследвания, които са разнородни, с различни цифри, но сочат една и съща тенденция.  Разликата между БСП и ГЕРБ непрекъснато се смалява и се дължи не на промяната на мисленето на електората, а на износването на управляващата партия. ГЕРБ вече не разполагат с некомпрометирани кадри, Борисов иска оставките на министри, а после ги назначава отново, за да управляват в сянка и те трупат още негативи.

БСП е в по-чистата позиция, отдавна не е управлявала и няма натрупани толкова негативи. Скандалите между двете партии често се печелят от опозицията, защото тя посочва грешките на властта. Ако се изравнят силите горе ситуацията ще стане различна. БСП не мобилизира нов електорат и си остава с твърд. Но печели от хора, които са разочаровани от ГЕРБ и оттеглят подкрепата си. А тези хора стават все повече и повече.

ГЕРБ е в позиция, в която непрекъснато губи подкрепа, а БСП си стои с едни и същи проценти. Но е възможно да изпревари ГЕРБ, защото електоратът му непрекъснато намалява.

За пример бе дадено и убийството на Виктория. „Отзвукът от него ще продължава да отеква.  А то показа два сериозни проблема в обществото  – липсата на доверие в институциите, дори когато  говорят истината и огромното  противопоставяне на две големи групи от хора в държавата. Противопоставяне, което буквално е разцепило страната на две. Авторитетът на институциите е стигнал почти дъното и никой вече не им вярва. А това е началото на края на едно правителство. Загубата на вярата в него.

Според социолога, Борисов вече е уморен да управлява. Уморен е да балансира сред толкова разнородни съуправленци и толкова проблеми. Дори партньорите му от ЕС вече изразиха недоверие към него.

Ще даде ли обаче доброволно властта?

Ще се оттегли ли гордо, или ще се бори и ще падне безславно.

Това са въпросите, на които нито една социологическа агенция не може да отговори.

А познавайки жаждата за власт на шефа на ГЕРБ, смятаме, че ще се бори до последен дъх.

Власт лесно не се дава, особено от хора като него.

Автор Станислава Славова, istinata.net

Б. А. Тази статия е оригиналът! В който и сайт да я видите после, предупреждаваме, че е преписана без наше съгласие. 

 

 

Tagged

4 thoughts on “Не може да бъде! На Борисов вече не му се управлявало и щял да си ходи! Вярвате ли?

  1. БСП не е алтернатива, трябва нова система на управление. Партиите са изчерпан и неработещ модел. Вижда се навсякъде

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *