Нинова готова да прави правителство: ДБ и ПП са нейни партньори

България отблизо

„Ако президентът Румен Радев реши да даде третия мандат на БСП, ще го вземем. Не предявяваме претенции, не искаме и не сме заявявали такова нещо. Ако реши да го даде на нас, ще говорим с всички. Има потенциал. Бяхме коректен партньор, всички го признават. Бяхме диалогични“, сподели още тя. 

 

Нинова увери, че диалогът между БСП, „Демократична България“ (ДБ) и „Продължаваме промяната“ (ПП) е гарантиран.

„Имаме основата за политики и съгласие между трите партии. Кабинетът трябва да има подкрепа от парламентарни групи. С Кирил Петков, Христо Иванов и Асен Василев си говорихме, че има хора, които са експерти, а не политици и сме спирали Министерски съвет (МС), за да вземем политическо решение.

Експертен кабинет не ни се струва добре за този тежък период. Има шанс за правителство„, обясни още вицепремиерът в оставка.

„За пръв път от 15 години, откакто сме член на Европейския съюз (ЕС), сме на първо място с добра новина. Не по корупция, а ръст на индустриалното производство – 20%.

 

Дължи се на няколко неща. Спряхме рекета върху бизнеса, който върлуваше 10 години. Ограничихме кражбите и течовете. Държавата стана партньор на икономиката и бизнеса. Бизнесът положи усилия за реорганизация. Тези компоненти доведоха до този резултат.

Вече чух, че било от износ на оръжие. Изненадващо, ето къде расте – добив на въглища, напитки, енергийни напитки, хартия, добив на метални руди, лекарства и т.н.“, разкри тя.

„Има тенденция на ръст в индустриалното развитие, което показва, че това правителство е водило правилна икономическа политика. Падна правителството заради лоши икономически показатели. Очевидно не е заради това. От 11 години има 30,8% повече износ от България. Това е промяна на модела на правене на политика“, каза още вицепремиреът в оставка.

Ето сега ще кажа нещо, което не съм казвала – когато ме избраха за министър на икономиката, едно от първите ми обещания беше да докажа, че държавните предприятия могат да работят и държавния сектор не е лоша дума. Това не е откритие, а е работа. Доказах, че това може да се случи.

Миналата година са начислени дивиденти на държавните дружества, които трябва да платят – около 29 млн. 18 млн. са платени. Могат ли да си плащат дивиденти? Могат, ако има кой да ги управлява добре. Преди са имали пари в размер на 35 млн., а сега имат за 40″, посочи тя.

Нинова обясни, че има и предсрочно върнати кредити и намаляване.

„Изводът е, че промяна има и статистиката го доказва. Държавната собственост може да се управлява разумно и да носи дивиденти. Подобриха се социалните параметри. Борисов, който всеки ден ходи и обяснява, че е катастрофа, фалирахме. Фактите се отчитат и се представят на правителството“, каза тя.

„С актуализацията на бюджета, към 20-те милиарда социален бюджет прибавихме 2 млрд. Вчера увеличихме броя на семействата, които ще получат енергийна помощ. Ако трябва да обобщя – добро управление в последните 6 месеца, оставяме стабилна икономика. Трябва да направим редовно правителство, да има парламент и да затвърдим тези неща“, допълни Нинова.

Министърът на икономиката в оставка потвърди, че ще отиде на срещата между БСП и Радев, въпреки охладнелите им отношения.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *