Нинова ексклузивно: Христо ми се извини! Кирил Петков нямаше да е премиер!

България отблизо

Дали отиваме на изборите ще решат органите на БСП – в понеделник свикваме Изпълнително бюро, във вторник Национален съвет, и коалиционните ни партньори. Това заяви пред Nova News вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова.

Тя коментира темата със скандалния запис от заседание на „Демократична България“ (ДБ) и отказа на „Има такъв народ“ (ТН) да участват в бъдещо управление. „Използваха го за повод. Очевидно причината е по-дълбока. Започвам да мисля, че ИТН изобщо не са имали намерение да участват в бъдещо управление. И търсеха повода, Христо Иванов им го даде“, заяви Нинова.

 

„Всеки в парламентарната група и партията си може да говори каквото и както реши“, посочи тя относно записа.

„Направиха истерия от това, което се говори. Чували сме разговори на Бойко Борисов, които са далеч по-страшни“, припомни тя. „ГЕРБ и ДПС да бъдат морален ментор в този момент е абсолютно неподходящо“, изтъкна лидерът на БСП.

Въпреки това, по думите ѝ, от записа трябва да се направят някои изводи. „Ние подходихме принципно, правилно и нормално“, изтъкна тя.

„Докато ние сме подхождали така, на много от колегите в главите са се въртели вече постове, министерски кресла. Това по време на разговорите помежду ни не беше обсъждано. Изводът, който си правя е, че нашият сериозен, принципен подход не е бил достатъчен, и през цялото време докато сме водили разговори по програма, колегите са си мислели за постове“, обясни Нинова.

Мисля, че предварително е имало замисъл този мандат да не се състои“, посочи тя и добави, че това, което е ускорило реакцията на ИТН е кандидатурата на Бойко Рашков и законът за КПКОНПИ.

„Истински страх да не се случи борбата с корупцията вече реално. Уплашиха се и решиха отново да дръпнат ИТН за пореден път“, смята вицепремиерът.

„Нито сме обсъждали нито сме приемали решения да изчезне името на Бойко Рашков от програмата“, каза тя и обясни, че в предложението на БСП името на Рашков е било в програмата. „От това, което те върнаха, се виждаше, че той отсъства“, уточни тя.

Относно това дали е имало договорка ИТН да останат без министри, тя заяви: „Никой от партньорите, с които сме разговаряли, не ни е поставял такова условие“

„Христо Иванов се обади, нещо като извинение, да не разбирам тези думи казани в групата му, по начина по който се интерпретират. Разбира се, чуваме се с Кирил и Асен Василев“, разкри Нинова.

„По този повод дали да задържим мандата също се чуха някои истерични крясъци“, каза вицепремиерът в оставка.

„Искам да поговорим за срока на мандата, защото очевидно това е новата опорка за атака на БСП“, заяви Нинова и припомни, че миналата година БСП са задържали мандата 11 дни, но не е имало „призиви за кръв“. „Всички тогава ни молеха да го държим и никой не се е сети, че същата Конституция действа. Сега е обратното“, обясни тя.

„Разликата е в последните 7 месеца. Разбраха че това правителство, и ако направим ново и то продължи, няма да има прошка за кражби, корупция, схеми, олигарси“, категорична беше Нинова.

Според него ключов е въпросът за избор на председател на КЕВР. Работодатели и бизнесмени ѝ звънели разтревожени от факта, че няма да има кой да определи цени на електроенергията и водата. „Искаме да оставим България стабилна и хората да са сигурни какво ги чака зимата“, изтъкна тя.

На въпроса каква е вероятността да се състави кабинет Нинова отговори: „Ще ви отговоря във вторник“.

Попитана дали е обсъждана позицията на Кирил Петков в бъдещ кабинет, тя каза: „Не. Обсъждан е Асен Василев за премиер“. И уточни, че всички преговарящи са се съгласили с кандидатурата на Василев, включително и ИТН.

По думите ѝ, ИТН не са казали, че ще излязат от преговорите, ако Василев бъде предложен за премиер.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *