Нинова изригна: Бойко, кажи си истината. Поне веднъж в живота

България отблизо
„Борисов да обясни на приятеля си Орбан защо му повиши цената на газа и сложи кръст на Шенген“, пише лидерът на БСП Корнелия Нинова във Facebook.

„Преди дни Бойко Борисов се хвалеше какъв велик международник е. Как всички световни лидери му се радвали и му викали конгратюлейшънс. Може би и затова стана председател на външната комисия в парламента. Е, дойде време сега да обясни на приятелите си Орбан и Вучич защо лично се подписа да наложи нова транзитна такса на руския газ и да им го увеличи на прага на зимата. Подведен бил. Не знаел какво подписва. Стига бе“, пише още Нинова.

 

„Бойко, кажи си истината. Поне веднъж в живота. Защо подписа? И не казвай, че Асен Василев е виновен. Негов подпис под закона няма. А твоят слага кръст на надеждите ни за Шенген“, допълва тя.

 

Публикацията идва след като България въведе допълнителна енергийна такса върху транзита на руски природен газ през наша територия. С други думи, вноската от 20 лева на мегаватчат се отнася до „Турски поток“.

 

Газът по „Турски поток“ не се потреблява от България по никакъв начин. Последното правителство на ГЕРБ построи тръбата за наша сметка, без ние да получаваме каквито и да е количества газ по нея. Газът всъщност отива предимно към Сърбия и Унгария.

 

Пазарната логика е настоящата допълнителна такса да се плаща от „Газпром“. Дали „Газпром“ ще прецени да изнуди Сърбия и Унгария с по-високи цени на руския газ, България няма отношение към това. Да не говорим, че през цялото време от края на април 2021 година, когато „Газпром“ спря газоподаването към нас без никакво предупреждение, България не попречи по никакъв начин на работата на „Турски поток“ – газопровод, който построи за собствена сметка, без да получава нито една молекула газ по него.

 

Същевременно Нинова говори и за Шенген, след като Унгария възнегодува срещу таксата, намеквайки, че страната ще ни блокира за Шенген.

 

Само преди месеца – в края на август, унгарският външен министър Петер Сиярто публично заяви, че „това, че България и Румъния не са членове на Шенген, е срамна реалност“. По-рано през 2023 година той дори посочи, че „ако членки на Шенгенското пространство бяха направили колкото България, то би функционирало по-добре“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *