Нинова каза докога БСП ще държи третия мандат!

България отблизо

В сряда (27 юли) ще има повече яснота какво прави БСП с мандата, връчен ѝ от президента Румен Радев за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Това обяви лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова пред БНР, уверявайки, че партията все още не се е отказала от опитите да състави кабинет.

Тя уточни, че Националният съвет на БСП ще се събере в понеделник и вторник, за да реши дали да продължи усилията, или да върне мандата. „Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно какво може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота“, коментира Нинова и допълни, че тогава ще се срещнат с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, за да решават какво да правят.

Настоя, че условията и заплахите от страна на ГЕРБ и ДПС социалистите веднага да върнат мандата са неприемливи. „Кои са те да дават срокове, те не са по-големи от Конституцията и законите на страната и не са по-големи от националната сигурност и от грижата за семействата в България, така че да се въздържат малко“, подчерта лидерът на БСП.

Обясни, че социалистите водят разговори за задържане на мандата, водени от грижи за ситуацията с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която е без председател, след като изборът на Станислав Тодоров от Народното събрание беше обявен за противоконституционен от Конституционния съд.

По думите ѝ БСП не е водила разговори с „Има такъв народ“ дали са съгласни за забавяне на мандата, след като Слави Трифонов обяви в петък (22 юли), че партията му няма да подкрепи правителство с третия мандат. По време на преговорите преди изявлението на Трифонов „Има такъв народ“ били „коректен преговарящ“ по програмата според Нинова.

„Какви отношения имат с „Демократична България“ и с „Продължаваме промяната“ извън това, не мога да знам. Но колегите очевидно бързат, говорят си за министри, преди да приключим програмата. Не го намирам за коректно, но е разбираемо“, отбеляза с критичен тон Нинова по отношение на изтеклия запис от заседание на парламентарната група на „Демократична България“.

По повод на заявеното от нея в друго интервю, че Асен Василев е обсъждан за премиер, Нинова каза, че трите партии, преди БСП да покани на разговори „Има такъв народ“, са заявили, че е разумно, нормално, морално, политически първата партия да излъчи премиер. „Обединихме се около това трите партии. Когато попитахме „Продължаваме промяната“ кой е техният кандидат за премиер, те заявиха, че кандидатът им е Асен Василев“, отбеляза Нинова.

На въпрос как си обяснява говоренето в един глас на президента, ГЕРБ и ДПС, тя отговори „нелогично ми е политически“.

„Трите партии (БСП, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“) сме категорични, че нашата цел е борба с корупцията, смяна на старото, нови правила, правова държава. Може би това счупи преговорите. ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха „Има такъв народ“ отново“, коментира председателят на БСП.

Подчерта, че предсрочни избори сега са безсмислени, „пак ще бъде същото, ще изпуснем важните летни месеци, в които да се вземат решения за зимата“.

 

Източник: dnevnik.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *