Нинова към Борисов: Незабавно спрете парите за оръжия, дайте ги на хората без доход!

България отблизо

БСП излиза с алтернативна програма за преодоляване на икономико-социалните последици от коронавируса, обяви тази сутрин лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, които са пострадали от кризата, обяви в „Тази неделя“ по бТВ председателят на БСП. Тя съобщи, че тези мерки са внесени снощи в парламента.

„Актуализацията на бюджета не я подкрепихме на първо, няма да я подкрепим и на второ четене. Тя не решава проблемите, които стоят, а ги задълбочава. Управляващите нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излезем от нея. Този бюджет не помага на засегнатите хора“, подчерта Нинова.

Тя обясни, че мерките, които предложиха от кабинета не работят. Мярката 60 /40 беше атакувана от всички и затова сега готвят поправка на поправката“, допълни Нинова. Тя отчете,  че управляващите действат на принципа проба-греша, но това е стилът на Борисов, каза тя. И даде пример – има Медицински съвет няма Медицински съвет, има заповед за маски, и веднага след нея, заповед за отмяна на заповедта за маските.

Как се справя правителството в кризата – медицински средно добре, управленски – зле, решенията са хаотични, подчерта тя.

„Затова предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, към човека, който е пострадал.

Предлагаме четири конкретни неща. Тези, които са съкратени и са в бюрата по труда ще имат доход някакъв. Тези, които са с платен доход, ще имат доход някакъв. Остава една голяма група българи, които са без никакъв доход. Това са хората в неплатен отпуск и самооосигуряващите се.

Предлагаме първо, безвъзмездно държавата да осигури за периода на извънредното положение по една минимална работна заплата, плюс осигуровките, това е 725 лв. на човек. Това е практика, която се прилага в Германия, в Италия, в Испания и т.н. Това ще струва 912 млн. лв. за тази група българи.

Втората мярка, която предлагаме, е за земеделските производители. Предстои да се засажда реколтата. Ние трябва да мислим и за изхранването на българите. Виждате при тези свързани икономики в света, сега се затвориха граници, зелени коридори трудно се осигуряват, ние имаме земя, хора земеделци, с които можем да си осигурим прехраната. Затова предлагаме 30 млн. безвъзмездна субсидия на малки и средни земеделски производители, но целево – продове, зеленчуци, месо и мляко, за да гарантираме прехраната на българския народ.

Третата мярка – ресторантите и малките заведения, които най-много пострадаха. Там има ангажирани около 500 000 българи на работа. Те не искат пари. Те искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и от ДДС върху храните, които са били закупили и са изхвърлили.

Четвъртата, тъй като тези такси се събират от общините, т.е. бюджетите на общините ще пострадат, ако освободим заведенията от тези такси, затова предлагаме един трансфер от държавата към общините в размер на 10 % от досегашната субсидия. Това са около 400 млн.

Всичко е ориентирано към конкретно пострадали хора, изоставени в тази криза без никакъв доход.

Ще струва около 1.5 млрд.

Откъде да дойдат парите?

Да се поправи дефекта в актуализацията на бюджета на Борисов и правителството. Там стоят милиард и половина за бронирани машини и 500 млн. за закупуване на кораби.

Ние предлагаме в момента тези проекти да се замразят и тези пари да се пренасочат в друго перо в бюджета с разходи, които ще стигнат до човека, който в момента няма работа, няма доход, има кредити и т.н. Те обещаха, че военните проекти ще се замразят, но нищо такова няма в актуализацията на бюджета. Продължаваме с тези предложения“, подчерта Нинова.

Твърдението, че хазната е празна е на г-н Борисов. Ние просто поискахме отчет защо това е така и къде отидоха 5 млрд. Ние не сме искали да спре извънредното положение. Предложихме в парламента то да се удължи до 30 април. Гледаме какво се случва в света. Италия, която е най-тежко засегнаха, удължи извънредното положение до 15 април. Испания, Германия до 19, до 25-ти.

Нека да го удължим с по-малко. Като изтече срокът, да дойдат и да отчетат. На 3 април да го продължиш до 13 май, това са почти 45 дни е абсолютно неразумно и стресиращо за хората, за икономиката“, подчерта още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП призова да не се разхлабват мерките, но извънредното положение да се продължи засега до 30 април, заяви Корнелия Нинова, цитирана от Епицентър.бг.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *