Нинова към Габриел: Ако подкрепим правителство, а то реши да изнася оръжия за Украйна, аз директно се оттеглям

България отблизо

Корнелия Нинова призна, че най-рано във вторник ще може да каже дали БСП би подкрепила експертно национално правителство.

 

„Сменяме Гешев, за да сложим Пешев, не е сериозна съдебна реформа“, каза тя.

„По повод нашите различия, защото са сериозни. Първо, казах за еврото – да няма фиксация приемане сега и веднага с 3% дефицит, за да мъчим хората. Второ, поздравявам ви г-н Борисов, не знаех, че вашите евродепутати са гласували с „въздържал се“ срещу Истанбулската конвенция“, заяви Нинова. Така тя буквално обърна палачинката, след акто в началото на срещата побърза да нахока лидера на ГЕРБ заради първоначалния му подход при разговорите за кабинет.

Бойко Борисов пък неочаквано запази пълно мълчание – и по време на укорите, и по време на похвалата.

Тя зачекна и темата за оръжието за Украйна.

 

„Нашата партия в цялата си история се е борила за мир. Тук оставаме на различни позиции и не знам как ще го решим този въпрос“, призна лидерът на БСП.

„Решението дали да подкрепим и да участваме в национално правителство, ще бъде взето от Националния съвет на БСП. Още утре ще се опитаме да го свикаме и тогава ще можем да ви дадем отговор“, призна Нинова.

Мария Габриел й благодари за опита да очертае най-важното за БСП.

По думите й бюджетът може да бъде коментиран.

„Ако се направи интелигентен и конструктивен бюджет, може да влезем в еврозоната, но това не е самоцел. Хората са в криза и те се сблъскват с предизвикателства. По отношение на социалната политика, мисля, че този разговор ще продължи и на експертно ниво. Повдигнахте важни теми. По отношение на ПВУ също сте права и трябва да се действа и наваксва двугодишното закъснение. Това важи и за оперативните програми, но и това ще зависи от работещо правителство“, призна тя.

„Благодаря за подкрепата за Шенген“, добави тя.

Относно Гешев тя призна, че това е първата крачка и едва началото на една сериозна съдебна реформа, която е искана от българските граждани.

Според нея България трябва да се концентрира в ролята срещу домашното насилие. Габриел подчерта, че ГЕРБ не предлага коалиция, а експертен кабинет.

„Да, но ако подкрепим правителство, а то реши да изнася оръжия за Украйна, то аз директно се оттеглям“, отвърна й Нинова и срещата приключи.

„Не могат да ни поставят условия за два часа да им дадем отговор. Ние от много време казваме, че решение без вътрешнопартийно допитване няма да вземем“, призна Нинова след срещата с ГЕРБ.

По думите й това, че БСП е седнало на една маса за разговори за правителство, е показателно за желанието да има редовно управление.

„В партията има различни мнения. Има и за, има и против. Искаме да се допитаме до всички в партията“, каза тя.

По думите й не трябва да бъдат изключвани, и втория, и третия мандат.

„За министерства и министерски кресла не е говорено, искам ясно да се знае това“, каза Нинова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *