Нинова се озъби на Кирил Петков: Без руски газ не можем! Цената на некомпетентността ни я плаща народът, не виждате ли?

България отблизо

Днес ръководството на Държавната консолидационна компания взе решение да сменят борда на ВМЗ „Сопот“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на свой брифинг в МС.

Тя обясни, че първата причина е влошеното финансово състояние на компанията.

 

„Причините са следните: ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лв., но бордът, който я управлява сега за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба в размер на 1,64 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се стига до загуба от 1 млн.“, обясни Нинова.

„За 2021 г. на всеки 100 лв. разходи са реализирани 107 лв. приходи, аз първото тримесечие на 2022 г. на всеки 100 лв. разходи са реализирани 96 лв. приходи. Забелязва се увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. – само за три месеца – с 21 млн. лв.“, добави икономическият министър.

Данните са от доклада, който правят одиторите, след като предприятията си предоставят финансовите отчети.

Нинова обяви и новият състав на борда на ръководството на предприятието. В него влиза доскорошният областен управител на Софийска област – Иван Василев Иванов, който беше освободен преди няколко дни от поста.

В ръководството влизат още Камен Николов Шаралиев, който работи във ВМЗ-Сопот.

„На последния коалиционен съвет обсъдихме параметрите на бюджета. На последното заседание на МС взехме решение да продължим с помощта за ток и газ, за компенсации за бизнеса. За нас е най-важно да гарантираме по-ниските цени за ток и газ за индустрията“ каза още вицепремиерът.

„Важни са социалните параметри. Знаете за увеличението на пенсиите, подкрепата на млади родители. В момента се обсъжда в детайли подкрепата на земеделските производители. Трябва да се съсредоточим непременно върху това, за да гарантираме по-ниски цени. Данъчните промени ще се състоят“, допълни тя.

„Спирането на петролните доставки щеше да бъде притеснително. От край време заявяваме позиция да се продължат разговорите с „Газпром“ и да се осигурят доставките на газ. Както виждате, някои други европейски държави също подхождат така“, обясни Нинова. Не можем да минем на хипотетични чужди доставки на незнайно какви цени. Защото цялата цена я плаща народът!

„Ако се засили контрола, а той ще се засилва, нула процента ДДС на хляба трябва да промени цената на хляба и да падне надолу. Ако рязко скочат тока и брашното, това ще се отрази. Те са професионалистите и казват, че 0% ДДС трябва да доведе до намаляване на цените. Там, където има злоупотреби, ще налагаме глоби. Целта е хлябът да е евтин и ще се борим. Как в Европа може, а тук не може? Там намалената ставка води до ниски цени“, заключи тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *