Нинова хвана още една далавера на ГЕРБ, дава ги под съд

България отблизо
Министърът на икономиката Корнелия Нинова спира плащането на консорциум „България Експо“ за световно изложение в Дубай и дава случая на прокуратурата.

„На 21 декември 2018 г. правителството на ГЕРБ решава България да участва в световното изложение „Експо 2020“ в Дубай и финансира това участие с 6 млн. 720 хил. лв. с ДДС. След това решение се провежда обществена поръчка и се сключва договор с консорциум „България Експо“ на 13 декември 2019 г.“, съобщи Нинова време на брифинг в Министерството на икономиката и индустрията.

 

Министърът обясни, че този консорциум е трябвало да изпълни по договор концепция, да изготви дизайн, лого, павилион, да осигури експонатите, тяхното транспортиране, персонал, програма, събития, билети, плащане на такси, търговска дейност и реклама.
„Какви пари са преведени за това участие? Изненадана съм, че в договора е записано, че 78 % от сумата трябва да бъде преведена авансово. Държавата е платила на фирмите в консорциума 4 млн. 452 хил. лв. Тук идва втората изненада. Срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция от 50 % от тази стойност. Правителството им превежда 4 млн. и половина, те обезпечават тази сума само за половината от тях“, каза още Нинова.

 

По думите ѝ консорциумът не изпълнява условията по договор и представи сравнителна таблица за задължения по договора, изпълнение и неизпълнение.

 

„За нас това е една черна дупка, в която са потънали милиони от парите на българските граждани. Спирам плащането по този договор“, каза още вицепремиерът. Тя разкри, че в момента КПКОНПИ разследва случая и разпитва хората, които са участници в тези събития.

 

„Цялата тази папка, която събрахме, са документи, доклади, доказателства – заминава за прокуратурата. Искам да изразя съжаление, че освен това, че прилича и е корупционна схема според нас, подобни неща, злепоставят името на България в чужбина. Вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитетът, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации, то в този случай нищо от това не е изпълнено. Фирмите са предявили пред нас искане отгоре на всичко това за допълнително плащане от 700 хил. лв. Да им кажа отново – спирам всички плащания и нито лев повече няма да потъне в това, докато не приключи тази сага. Всичко това отива там, където му е мястото – прокуратура и КПКОНПИ“, заяви още Корнелия Нинова.

По думите ѝ Министерство на икономиката ще иска да си задържи гаранцията. „Търсим разликата от 50 % от авансово преведената сума“, заяви още Нинова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *