Нова жестока секира се стоварва върху българите, хиляди излизат на протест в сряда!

България отблизо

Няколко  организации на хората с увреждания ще излязат на протест на 11 април. Причината са новите правила за даване на пенсия по болест, които са публикувани за обществено обсъждане.

Те са качени  на интернет страницата на здравното министерство и който има достъп до интернет, може да ги прочете и да се изкаже.

Новостите са, че  ограничението лекари от ТЕЛК да не могат да работят другаде отпада и всеки може да си практикува, където иска в свободното си време.

Комисията ще намали щата си, няма да извършва прегледи, а ще прави заключенията си върху предоставени й медицински документи за кандидатстващото за инвалидизация лице. Това пък било в полза на пациентите да не се разкарват до комисиите и да не висят по опашки, твърдят авторите на текста.

Като последен удар върху болните се появява ново правило. Те могат да получават пенсия само за едно заболяване, което им се води основно!

Досега се даваше процент за всяка една болест, процентите се събираха и се получаваше степента на инвалидност. Това отпада и комисията ще решава за какво ще се плаща на болния. Ще се достигне до парадокса, че ако човек е с един крак например и бъде опериран от рак, трябва да си избере или комисията да му избере само едно заболяване, за което да го инвалидизира, а останалите ще бъдат игнорирани. При тежка хипертония и едновременно с това физическа травма, отново ще се взема предвид само едното. А то струва по-малко от двете заедно и държавата ще дава по-малко пари.

Една от целите на реформата е  да се намали възможността на хора, които имат леки заболявания, но са много на брой,  да получат същата пенсия  като тези с една болест, но  тежка.  Тоест, ако един е без крайник, а друг с инфаркт, хипертония, хроничен хепатит, астма и диабет, коксартроза и ревматизъм, първият се води с тежка диагноза, а вторият излиза работоспособен. Защото нито едно от заболяванията му не го инавлидизира по закон, въпреки че с всичките заедно е по-болен от първия. И защото по новите правила трябва да се избере само едно водещо заболяване, пък останалите не се броят…

Според проф. Никола Григоров това е абсолютна недомислица, защото общото здравно състояние на  един човек се определя от това как работят  всичките му органи и системи, а не само от една болест.

Организациите на хората с увреждания смятат, че това е поредният геноцид над болните и от новите правила право на пенсия или добавки към пенсията ще изгубят около 200 хиляди българи.  Затова още преди месец те обявиха, че напускат масата на преговорите  със социалното и здравното министерство и започват да се готвят за национален протест.

За тях е недопустимо НОИ  да определя степента на работоспособност  на човек с увреждане, без да видят самия човек, без да извършат необходимите прегледи,  а  само по документи.

Това ще увеличи възможността за корупция както на лекарите, така и на служителите на НОИ. Който има пари, ще си плати за документ с по-тежка диагноза, който няма ще остане без пенсия, смятат организаторите на протеста.

200 хиляди болни българи ще останат без мизерните си помощи, които са в размера на 60-70 евро.

Ако това не е геноцид, ако не е планирано изтребване на болните и ненужните на обществото, тогава какво е, господа политици?

Този отговор ще ви поискат от площада!

Хора в колички, хора без бъдеще, хора оставени на милостта ви!

Но в правителството явно няма човеци, има само чиновници!

Станислава Славова , istinata.net

 

Tagged

3 thoughts on “Нова жестока секира се стоварва върху българите, хиляди излизат на протест в сряда!

  1. От 1.01.2015 г. КСО изключва от списъка на инвалидите хора над 65-годишна възраст. Т.е. и процентът на инвалидизираните е силно занижен. По чия инициатива са въпросните промени?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *